Hiina kommunistlik partei piirab arutelu kultuurirevolutsiooni ümber, et hoida ära oma valitsemise pärandi õõnestamine. Paljud sotsiaalmeedia kommentaarid tsenseeriti esmaspäeval ning enamik Hiina uudisteväljaannetest libises aastapäevast üle, vahendab AFP.

Paljud kriitikud nõuavad täielikku ajaloolist tunnistamist ja väidavad, et ilma selleta on oht selliste tapatalgute kordumiseks tulevikus. Riiklik ajaleht Global Times teatas aga, et see pole vajalik.

„Me oleme kultuurirevolutsiooniga hüvasti jätnud,“ teatas Global Times teisipäeval oma juhtkirjas. „Me saame täna taas kord öelda, et kultuurirevolutsioon ei saa tulla ega tule tagasi. Tänapäeva Hiinas ei ole sellele kohta.“

Kommunistliku partei ametlik häälekandja People’s Daily, mis aastapäeva õigel päeval ei maininudki, teatas, et riik on kultuurirevolutsioonist õppinud ja juba edasi liikunud. Hiina ei luba ega tohi kunagi enam lubada selliseid vigu nagu kultuurirevolutsioon, teatas People’s Daily. See kampaania oli ajalehe sõnul täiesti vale nii teoorias kui ka praktikas.

Hiina kommunistlik partei kuulutas kultuurirevolutsiooni 1981. aastal ametlikult rängaks veaks, mis kutsus siseriiklikult esile tormi ja tekitas parteile katastroofi.

Peasüü veeretati esimees Mao Zedongi õlule ning partei oma vastutuse küsimust välditi.

Global Times püüdis maha matta hirmud pead tõstva uusmaoismi ees, väites, et Hiina on kaootilise aastakümne pideva valu õppetundidest õppinud.