Ent Lätis kanda kinnitanud usbekkide seas on teisigi põnevaid kujusid peale diktaator Islam Karimovi sugulaste, kirjutab Re:Baltica.

Kohalike usbekkide liidriks nimetab keskus transiidi- ja kinnisvaraärimeest Rustamdjon Nurmatovit, kellele kuulub Riias trendikas restoran Māja. Ajakirjanikega kohtudes pakkus Nurmatov neile pilaffi, aga keeldus küsimustele vastamast.
Māja tähendab läti keeles maja.

Nurmatov elab jõukas Sunīši külas, kus tema naabriks oli Usbekistani Interpoli haru endine juht Juri Savinkov. Savinkovile kuulub Lätis 182,6-ruutmeetrine korter ja kuni 2015. aastani tegutses tema nimel ettevõte Baltic Express Trade. Väidetavalt on tegu logistikafirmaga, aga Läti äriregistri järgi puudus firmal igasugune majandustegevus. 2015. aastal arreteeriti Savinkov Moskvas ja saadeti kodumaale, kus ta mõisteti süüdi ebaseaduslikus äris, raha riigist välja kantimises, ametiseisundi kuritarvitamises ja korruptsioonis.

Savinkovi firma partner oli teine Usbeki kodanik Ovik Mkrtšjan, kellele kuulus seitsmeprotsendine osalus Venemaa Volga Krediitpangas. Pank suleti 2014. aasta lõpus ja selle juhtidele esitati pettusesüüdistus, uurijate väitel võidi pangast varastada 3 miljardit rubla (umbes 38 miljonit eurot). Mkrtšjan sai Läti elamisloa tänu „kuldse viisa programmile“, mis võimaldab Läti majandusse investeerinud ettevõtjatel riiki elama asuda. Talle kuulub ka firma Baltic Car Logistics.

Usbeki presidendi Karimoviga tülli läinud vanem tütar Gulnora Karimova väitis 2013. aastal Türgi ajakirjandusele, et Usbeki eriteenistused, transiidiärimehed ja puuvillatootjad tegelevad üheskoos rahapesuga. Karimova väitel kannab üks rahapesuga tegelevaid firmasid nime Gorefield International.
Gulnora Karimova

Põneval kombel oli ka Mkrtšjani firma Baltic Car Logistics endine nimi Gorefield Baltic Logistics. 2014. aastal sai firma 6,5 miljoni euro suuruse laenu UK-s registreeritud firmalt Gorefield International.

Endine läti KGB töötaja Juris Savickis sai 90.-tel gaasitransiidi äriga miljonäriks. 2014. aastal asutas ta 1,8 miljoni euro suuruse kapitaliga firma Latuzvis, mille aktsiatest 85% kuulub Küprosel registreeritud firmale Nestol Holding CY. Savickis ei ütle, kellele firma kuulub, ent tunnistab, et tegu on usbekkidega.

Savickis tunnistas ka seda, et tema tutvusringkonda kuulub Usbeki julgeolekuteenistuse juht Rustam Inojatov. Samuti ütles ärimees, et ta on arutanud ärivõimalusi Inojatovi endise asetäitja Haiot Šarifhodjajeviga. Julgeolekuteenistuse endine asejuht vallandati pärast seda, kui mitu tema kolleegi, sealhulgas tema vend korruptsioonikahtlusega arreteeriti.

Juris Savickis Läti televisioonis

Savickis laenas täpselt 1,8 miljoni euro suuruse summa ka Jūrmalas tegutsevale ettevõttele Amber Spa Hotel. Hotelli omanikest firmasid kontrollib omakorda Küprosel asuv firma Vontel Trading. Firma ametlikud omanikud on neli usbeki kodanikku: Bohhodir Abdurraimov, Ališer Alimov, Amid-Said Kasimov ja Atabek Gazijev. Üks hotelli kaasomanikest on ettevõte LT Services, mille nõukogusse kuulub keegi Artur Adilov. Samasugust nime kannab ka Haiot Šarifhodjajevi üks sugulastest.

Läti kaitsepolitsei kinnitas ajakirjanikele, et on teadlik Usbeki eriteenistuste töötajate äridest Lätis. Rohkem kommentaare ei pidanud kaitsepolitsei võimalikuks anda.