Minu poeg lõpetab käesoleval aastal 9. klassi ja tema eelmise veerandi käitumise hinne oli klassijuhataja poolt alandatud. Poeg oli väga üllatunud, sest kõik teised õppejõud on tema käitumisega väga rahul (on saanud õpetajatelt ka kiitusi).

Järgmisel veerandil juhtus selline lugu: poeg lõpetas kehalise tunni varem ja istus koridoris ning mängis telefoniga, temast möödus klassijuhataja, kes pöördus tema poole ja küsis, miks ta tunnis ei ole. Poeg selgitas ja siis ühtäkki hakkas klassijuhataja minu poega ähvardama. Klassijuhataja süüdistas poissi halva käitumise eest ja tuletas meelde, et eelmisel veerandil ta juba vähendas tema käitumise hinnet!

Pöördusin kooli direktori poole, sest tegemist on mingi arusaamatusega. On mõistmatu, miks klassijuhataja tahab laste tuleviku ära rikkuda, lapsed ju lõpetavad põhikooli. Direktori juures selgus, et probleemiks oli see, et poiss ei tõusnud püsti, kui klassijuhataja tema poole pöördus. Minu väite peale, et sellina käitumine klassijuhataja poolt on vägivaldne (lapse ähvardamine) ja probleeme tuleb lahendada rääkides, lapsi õpetades, kuid sain direktori poolt hävitava suhtumise osaliseks. Tuli välja, et direktor soosib õpetajate poolset vägivaldset käitumist.

Ka töö juures rääkis üks töökaaslane, kuidas klassijuhataja kiusas 3 aastat lapsi (1-3 klass) ja välja tuli see nii, et lapsed hakkasid koolistressist haigeks jääma. Suure pinnimise peale lapsed siis rääkisid, et klassijuhataja on veendunud, et lapsed vihkavad teda ja ähvardas jätta ekskursiooni ära (rahad oli makstud), lisaks ähvardas jätta lapsed kooli kolmeks päevaks ilma söögi-joogita. Kui lapsevanemad pöördusid kooli poole, siis sotsiaalpedagoog ohkas ja ütles, et nad teavad klassijuhataja sellisest käitumisest.

Mis meil koolides toimub? Kas ka teistes koolides on sarnaseid juhtumeid ja mis sellisel juhul ettevõetakse? (see tänase kolmanda klassi klassi juhataja saab ju endale sügisel uue klassi 6-7 aastaseid lapsi, keda siis terroriseerima hakata)?

Hea lugeja ja lapsevanem! Kui ka sinul on sarnaseid muresid või kokkupuuteid, jaga neid aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!