Läti taasiseseisvumise järgsest viiest presidendist kolm on Usbekistani külastanud ning Usbekistani riigipea on Lätit külastanud kolmel korral. 2013. aastal pöördusid Usbekistani inimõiguslased Läti diplomaatide poole, et „meie aja ühel halastamatumal diktaatoril“ ei lastaks asetada lilli Riia vabadussamba juurde.

Islam Karimov

Läti ei taha aga tõenäoliselt ohtu seada oma rolli Usbekistani ja NATO vahendajana. Läbi Läti ja Usbekistani on veetud ka kaupu NATO vägedele Afganistanis.

2010. aastal tegi Läti algust vastuolulise „kuldse viisa“ programmiga, mis kujutab endast viieaastase elamisloa andmist isikutele, kes investeerivad kinnisvarasse või pankadesse. Seda võimalust on kasutanud 1525 usbekki.

Osa usbekke pole kasutanud kuldseid viisasid, kuid on selle asemel pöördunud Läti pankade poole, mis on spetsialiseerunud välismaalaste teenindamisele. Mitmed sellised pangad on sattunud rahvusvahelistesse rahapesuskandaalidesse.

Kui ülemaailmne majanduskriis tõi 2008. aastal kaasa Läti suurima kodumaise panga Parexi krahhi, saabus Lätti Usbekistani presidendi Islam Karimovi tütar Gulnara Karimova, et oma miljonite suurused hoiused päästa.

USA justiitsministeeriumi algatatud kohtuasja järgi hoiustas Gulnara Karimova 446 miljonit dollarit väidetavalt altkäemaksudena saadud raha kahte Läti panka, Aizkraukles Bankasse (praegu ABLV) ja Parexisse (pärast päästmist Citadele). Kohtuasjas mainitakse „kõrgetasemelise Usbekistani valitsusametniku lähedast sugulast“, kes sai enam kui 800 miljonit dollarit korruptiivseid makseid usbeki ametnikuga seotud riiulifirmade arvetele. Gulnara Karimovat kohtuasjas nimepidi ei mainita. Juhtum on seotud Skandinaavia ja Vene telekomiettevõtete tohutute altkäemaksudega Usbekistani turule ligipääsu saamiseks.

President Karimovi teine tütar Lola Karimova-Tilljajeva käis 2006. aastal Riias oma teist last, poega sünnitamas. Teda võõrustas pikka aega Lätis elanud ja kodakondsuse saanud afgaani päritolu ärimees Gulam Gulami.

Raseduse viimased kuud veetis Lola Karimova Jūrmalas asuvas majas, mis osteti Läti maaregistri järgi kahe miljoni euro eest Gulami naise Valentina nimel. Lisaks sellele varustas Gulamide pere Lola Karimova Hummeri ja BMW-ga, mille numbrimärgid algasid TT (Lola abikaasa Timur Tilljajevi järgi) ja 1LK-ga („üks Lola Karimova“).

Samal ajal Lolaga saabus Lätti ka president Karimovi tütarde nõbu Akbar Abdullajev, kes asus elama Lola naabermajja. Läti maaregistri järgi maksis 23-aastane Abdullajev maja eest 1,4 miljonit eurot.

Usbeki blogipidajate poolt kunagi Karimovi potentsiaalseks mantlipärijaks peetud Abdullajev ostis 200 000-eurose Bentley, mis registreeriti 2011. aastal kui üks Läti kallimaid autosid. Aasta hiljem ostis Abdullajev korteri Riia prestiižses piirkonnas Daugava ääres vaatega vanalinnale.

Abdullajev muutis korteri kahe hotelli kodukontoriks ja ostis 2000. aastate keskel vähemalt 18 miljoni euro eest partnerluse Gulami perekonnaga, kuid kaotas selle hiljem. Mis nende vahel juhtus, pole teada, kuid väidetavalt on sellega seotud peksmised, mõrvakatse, kohtuniku äraostmine ning kahtlased kohtuotsused seoses kummaliste offshore-firmadega.

2015. aasta Usbekistani presidendivalimiste ajaks oli Abdullajev kümneks aastaks vangi mõistetud organiseeritud kuritegeliku rühmituse juhtimise eest Fergana orus.