Peaprokurör Eduardo Cardozo palus ülemkohtul tagandamisprotseduurid tühistada, väites, et need on olnud poliitiliselt motiveeritud ja neil ei ole õiguslikku alust, vahendab Reuters.

„Ma ei astu tagasi, see pole mulle kunagi pähe tulnud,“ ütles Rousseff kõnes oma naissoost toetajatele.

Samas on presidendi abid pealinna Brasília modernistlikus Planalto presidendipalees juba Rousseffi paberid kokku pakkinud ja riiulid tühjaks teinud.

Varem teisipäeval loobus Brasiilia kongressi alamkoja spiikri kohusetäitja Waldir Maranhão oma vastuolulisest otsusest eelmisel kuul toimunud tagandamishääletus tühistada. See tähendas, et Cardozo kaebus ülemkohtule võib olla presidendi suurim lootus tagandamisprotsess peatada.

Kui lihthäälteenamus otsustab Rousseffi uurimise alla võtta, kõrvaldatakse ta neljapäeval ametist kuni kuueks kuuks ja presidendi ülesandeid asub täitma asepresident Michel Temer. Kui Rousseff süüdi mõistetakse ja lõplikult ametist kõrvaldatakse, on Temer ametis kuni 2018. aasta valimisteni.

São Paulos, Brasílias ja teistes linnades blokeerisid Rousseffi toetajad teid, häirides teisipäeval hommikust liiklust. Rousseffi vasakpoolne töölispartei ja ametiühingud on kutsunud üles üleriiklikule streigile „demokraatiavastase riigipöörde“ vastu.