Pakosta hinnangul pole Eurostati arvutusmeetod Eestile sobiv. Teiste arvutuste, näiteks statistikaameti ja maksu- ja tolliameti (MTA) omade järgi olevat Eesti palgalõhe Euroopa keskmisel tasemel.

Eurostati tulemustega on enamik eestlasi tõenäoliselt küllaltki tuttav. Eesti näitaja on enamasti 30% kandis, 2014. aastal oli palgalõhe 28,3%.

Pakosta hinnangul näitab Eurostat Eesti kohta aga pooltõde. Arvestatud on ainult erasektorit, täistööajaga inimesi ja üle kümne töötajaga ettevõtteid ning välja on jäetud näiteks põllumajanduses ja kalanduses makstavad palgad. Eestis on aga suur osa ettevõtteid just alla kümne töötajaga. „Riigid ei ole võrreldavad – üle kümne töötajaga ettevõtted on eri riikides eri osakaaluga. Eestis on suurettevõtteid vähe. Meie suured ettevõtted on ka spetsiifilised. Näiteks Eesti Energia ja põlevkivi. Kuigi kaevurite palk on üldiselt päris hea, me tegelikult ju ei taha, et noored naised massiliselt kaevuritena töötaksid.”

Mida on Pakostal veel Eurostatile ette heita ning miks ta soovitab palgalõhest rääkides kasutada pigem statistikaameti või MTA andmeid? Loe homsest Eesti Päevalehest!