See oli neljapäev. Nõukogude liidu ülemnõukogu presiidiumi otsusega oli see päev tehtud töölt vabaks. See tegi mõistagi elanikkonnale rõõmu, kuna nõukogudemaal kehtis toona kuuepäevane töönädal ja puhata sai muidu vaid pühapäeviti. Ajad oli rasked, sest valitses toidunappus - põhilisi toiduaineid sai kaardisüsteemi alusel.

1946. aasta ajalehed kirjutasid mõistagi rahva piiritust usust Nõukogude võimu ja esikülgedel säras võidukas Jossif Stalin. Mingeid paraade enne 1965. aastat ei peetud - paraadid olid Brežnevi leiutis. Siiski oli juba 1946. aasta 9. mai päeval Võidu väljakule inimestele vaatamiseks välja pandud punaarmee lahingutehnika.

Võidupühale pühendatud Tallinna miiting toimus Kalevi staadionil, Suur-Ameerika tänaval ja ametlikel andmetel käis seal kohal 5000 inimest. Õhtul toimus aga tollasel Võidu väljakul rahvapidu, mis lõppes saluudiga. Miitingulised marssisid peale Tallinna ka Narvas, Rakveres, Pärnus ja Viljandis.

Operatiivset infot said inimesed aga peamiselt raadiost, kust lisaks sai kuulda Nõukogude Eesti ja Nõukogude liidu Stalinit ülistavat hümni.