Värskeim Zvezda Soomet puudutav uudis on avaldatud kanali veebilehel 3. mail. Selle pealkiri on „Soome tähistab iseseisvumist Venemaast enne NATO-ga liitumist“, vahendab Ilta-Sanomat.

Artiklis öeldakse, et Soome delegatsioon korraldas äsja Helsingis peetud maailma ajakirjandusvabadusele pühendatud UNESCO konverentsi ajal „omamoodi pidustused Venemaast iseseisvumise auks“. Zvezda väidab, et soomlased jagasid konverentsi väliskülalistele erinevaid märke, mis olid pühendatud eesseisvale Soome iseseisvuse 100. aastapäevale.

„Muide, Soome iseseisvuse tähistamine ei ole varsti võib-olla enam päris sobiv. Tuletame meelde, et 1. mail teatas president Sauli Niinistö, et tema maa on valmis liituma Põhja-Atlandi alliansiga ja et (Soome) võib teha seda eraldi organisatsiooni pürgivast Rootsist,“ teatatakse Zvezda veebilehel avaldatud artiklis.

Zvezda teatel Niinistö siiski täpsustas, et Soome rahvas peab saama rahvahääletusel anda oma vastuse selle kohta, kas Soome peab NATO liikmeks minema.

1. mail avaldas Zvezda aga uudise, mille pealkiri on „Soome tahab liituda NATO-ga Rootsist eraldi“.

Artikkel ise algab järgmise väitega, milles on tsiteeritud valesti TASS-i avaldatud algupärast uudist: „Soomes ollakse valmis liituma NATO-ga Rootsist eraldi. Sellest teatab TASS Soome presidendi Sauli Niinistö avaldusele viidates.“

Nii TASS-i kui ka Zvezda uutise originaalallikas on Soome rahvusringhäälingu Yle uudis, milles Niinistö rõhutas, et nii Soome kui ka Rootsi teevad võimaliku NATO liikmelisuse kohta oma iseseisvad otsused. TASS-i uudises on Niinistö sõnad edasi antud täpselt ega väideta, et Niinistö ütles, et Soome on valmis NATO-ga liituma.

Niinistö ütles Ylele, et NATO liikmeks astumine nõuaks tema arvates Soomes referendumit. Ta rõhutas ka, et äsja valminud NATO-raport ei ole tema enese seisukohta muutnud.

„Minu seisukoht on, et meil ei ole mingit vajadust muuta meie kehtivat poliitikat,“ ütles Niinistö Ylele.

Soome peaministri Juha Sipilä valitsuse programmis formuleeritakse Soome praegune kurss seoses NATO-ga ehk Niinistö viidatud „kehtiv kurss“ järgmiselt: „Soome on sõjalistesse liitudesse mittekuuluv riik, mis viib ellu praktilist partnerlust NATO-ga ja säilitab võimalust taotleda NATO liikmelisust.“