Alberta provintsivalitsus, mis on välja kuulutanud eriolukorra, teatas, et tulega võitleb üle 1100 tuletõrjuja, 145 helikopterit, 138 ühikut rasketehnikat ja 22 kustutuslennukit. Alberta metsatulekahjude ärahoidmise teenistuse juht Chad Morrison ütles aga, et vaja on vihma, vahendab Associated Press.

„Las ma ütlen selgelt: kustutuslennukid ei peata seda põlengut,“ ütles Morrison. „See murrab nendes kuivades tingimustes edasi, kuni me saame märkimisväärset vihma.“

Põleng jätkas kasvamist, kuid liigub nüüd Fort McMurray linnast eemale ja kasvu kiirus on vähenenud. Vihmapilvi pole Fort McMurray ümbrusse oodata enne laupäeva õhtut ning vihma tõenäosus on 40 protsenti.

Kanada naftaliivade piirkonna südames asuvast Fort McMurrayst on lahkunud enam kui 80 000 inimest.

Umbes 25 000 evakueeritut liikus pärast teisipäeval lahkumiseks käsu saamist põhja poole, kus nende majutamiseks kohaldati naftaliivade töölaagrid. Enamik evakueeritutest põgenes lõunasse Edmontoni ja mujale.

Neljapäeva õhtuks viisid võimud õhu teel 8000 evakueeritut Edmontoni ja Calgarysse. Loodatakse, et reedeks muutub maantee piisavalt ohutuks, et viia ülejäänud inimesed seda mööda lõunasse. Neljapäeval oli see liiga ohtlik.

Evakuatsioonikonvoid juhib reede hommikul helikopter, mis peab kindlaks tegema, et maantee on ohutu.

Tugeva tuule, kõrvetava kuumuse ja madala niiskuse tõttu kasvas põlengu pindala kolmapäeval 75 ruutkilomeetrilt saja ruutkilomeetrini ja neljapäeval 850 ruutkilomeetrini.