Mul oli palve, et kas mul oleks võimalik töötada ainult päeval tervislikel põhjustel. Praegu saan aru, et ma olin hea kandidaat, sest mind nagunii ei pea tööle võtma töökohale, kus on ka öised vahetused. Mind oli kutsutud nii-öelda nalja pärast. Mis aga tekitas minus imeliku tunde, oli see, et seal on kogu töökollektiiv teisest rahvusest, kokku 110 inimest. Kaks pidid olema eestlased, kes räägivad hästi vene keelt, meistrid pidid olema neil tööl pikaaegselt ja räägivad ainult vene keeles. Ma praegu imestan, miks kõike seda informatsiooni meile töövestlusel räägati. Selle järgi tundub, et midagi on justkui valesti. Miks on ühes kollektiivis tööl ainult ühest rahvusest inimesed?

Saan aru nii, et see on sellele rahvale eksisteeriv koht, et aidata neil tööle saada. Teine põhjus, miks on seal tööl vaid ühe rahvuse esindajad, võiks olla justkui meistrite keeleoskamatus, kuid mina sellesse ei usu, sest mina eestlasena suudan vene keeles suhelda ning ka meil Eestis ei saa praegu ükski teine rahvus eesti keeleta hakkama.

See koht, kuhu ma soovisin tööle minna, on selline koht, kuhu võetakse tööle ainult teatud rahvusest inimesi ning see pole sellepärast, et eestlased ei tahaks seal tööd teha, vaid neid lihtsalt ei lasta sinna. Tehas ise on korralik ja tänapäevane ning usun, et mitmedki eestlased sooviksid seal tööle asuda. Muid küsimusi mul ei tekkinud ja pretensioone ei ole, sest mind sinna nagunii tööle ei võeta, aga mul tekkis just see üleüldine küsimus, et miks seal pole tööl eestlasi? Tööga on praegu nii mitmetelgi pool probleeme. Kaadrispetsialist ise rääkis ka ainult vene keeles, kuid kui ma midagi eesti keeles küsisin, siis ta vastas ikka eesti keeles. Ei tea, kas selliseid kohti on veel?

Vene rahvasse suhtun ma hästi, ma olen isegi nende õiguste eest võidelnud, nii selle eest, et nad ei peaks tegema kalleid keeleeksameid, et neid ei koheldaks ebavõrdselt, kui nad on siin sündinud ja kasvanud kui ka selle eest, et vene lapsed saaks õppida oma emakeeles. Mitmel puhul olen tunnetanud, et vene rahvale tehakse mõnes asjas liiga, kuid nad peaks siiski seadustest kinni pidama. Õigus tööle on igal inimesel, olenemata rahvusest.