Veebruaris ostis metsafirma OÜ Tava Mets Võrumaal Obinitsa kalmistu lähedal eraisikult üle 50 hektari metsamaad, selle sisse jäi ka 4,6-hektarine maatükk, kus asuvad muinsuskaitsealused, peamiselt 9.-10. sajandist pärinevad 34 hauakääbast, kirjutab Postimees.

Firmal olid seaduslikud load kääbastega maal puid lõigata, samuti oli neil luba teha seal osaliselt lageraiet. Kuigi muinsuskaitseameti Võrumaa inspektor Arnold Unt andis loa metsa raiuda juhul, kui firma tagab mälestiste säilimise, ja tegi soovituse, et puid võiks lõigata vaid talvel ja et metsatehnikaga ei sõidetaks kääbastele lähemale kui meeter, kartsid setud, et just metsatehnikaga võidakse kääpaid kahjustada.

“Kääbaste säilimine on tänu nendele tingimustele tagatud,” ütles Unt. “Kääpad on üle tuhande aasta vanad, mets aga sada aastat, järelikult on seal varemgi puid lõigatud,” lisas ta.

Muinsuskaitsja hinnangul võib ohtlikumaks osutuda hoopis see, et kui puu eluiga hakkab ümber saama, võib see tuulte käes koos juurtega murdudes kääpaid palju rohkem lõhkuda.

Meremäe vallavanem Aivar Nurk sõnas, et kääbastiku männik on juba täis kasvanud ja nagunii peab keegi sellega tegelema.

OÜ Tava Metsa tegevjuhi Jaanus Kiisa väitel saatis firma kolmapäeval vallale kaks ettepanekut: riik võib kääbastikualuse maa neilt ära osta või siis varub firma sellelt maa-alalt puitu kolmes tsüklis 15 aasta jooksul.

Unt arvas, et riigi huvi maa ostmise vastu on väheusutav, küll aga pidas ta mõistlikuks ja ka vastuvõetavaks teist ettepanekut.

Eesti Ekspressi andmetel palub kultuuriminister Urmas Paet keskkonnaministeeriumil nelja miljoni krooniga kinnistu ära osta.

Kinnistu hind on 3,5 miljonit krooni, sellele lisanduks kalmete vahetus ümbruses asuva maa hind, omaniku hinnangul 500 000 krooni.

Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Urmo Lehtveer ütles, et kääbastikul pole küsimus niivõrd loodushoius kuivõrd selles, kas on pühasid paiku, mis ärile alla ei jää. Tema hinnangul oleks kõige mõistlikum, kui riik ostaks selle maa-ala ära ja metsa ei raiutaks.