Juba valimistulemuste selgumisel veebruari viimasel nädala oli selge, et ees ähvardab poliitiline ummikseis, kuna senine valitsuskoalitsioon ei suutnud võimule jäämiseks vajalikku enamust saavutada.

Selle põhjuseks oli peaministrierakonna Fine Gael ja selle koalitsioonipartneri Töölispartei toetuse suur langus seoses kokkuhoiumeetmetest tulenenud pahameelega. Fine Gael sai veebruarikuistel valimistel 26,1% häältest, mida oli 10% vähem kui eelmistel valimistel, ja Tööpartei 7,8 häältest, mida oli suisa 12% vähem kui 2011. aastal.

Fine Gaeli suurim konkurent, samuti paremtsentristlik Fianna Fail oli samal ajal aga suutnud oma toetajate arvu märgatavalt kasvatada ja sai peaministrierakonnaga peaaegu sama palju hääli.

Kuigi kahel erakonnal on poliitiliselt sarnased vaated, on nende omavaheline läbisaamine olnud aastate jooksul kõike muud kui positiivne, kuna erakonnad arenesid välja Iiri kodusõjas vastaspoolel võidelnutest.

Reede õhtul saavutatud kokkuleppe kohaselt asub Kenny juhtima vähemusvalitsust ja Fianna Fail jääb opositsiooni, kuigi ei hääleta ametisse astuva koalitsiooni vastu mitmetes võtmeküsimustes.

Kokkuleppe sõlmimist pärast kahekuist poliitilist vastandumist nähakse küll läbimurdena, kuid analüütikute sõnul on siiski ebatõenäoline, et vähemusvalitsus viieks aastaks ehk kuni järgmiste valimisteni ametisse jääb.

Kui kokkulepe peab, kinnitab parlament peaministri ametisse kolmapäeval.