"Mida ma saan öelda, et kindlasti Eesti riigivõimud teevad kõik, et nii tsiviillendude kui Ämari lennubaasi ohutus tagada. Need on kohad, kus droonide lennutamine on kõigile - ka eraisikutele - keelatud," sõnas Mikser Delfile antud kommentaaris.

"Loomulikult tuleb juhul, kui keegi selle vastu eksib ja tegelikult ohu tekitab, ükskõik kas riiklikule turvalisusele või lendamise turvalisusele, võtta kasutusele adekvaatsed vastumeetmed," jätkas Mikser.

Endine kaitseminister ja praegune riigikogu liige ei soovi õppuste ajal väidetavalt toimunud drooniintsidente kommenteerida. "Konkreetsetest intsidentidest ma rääkima ei hakkaks ja neid saab kindlasti omistada ühele või teisele isikule või organisatsioonile siis, kui selle kohta on olemas konkreetsed tõendid."

Delfi küsimusele, kas Mikser saaks konkreetse tulistamisintsidendi toimumist vähemalt kinnitada, vastas ta: "Ei, mina ei kinnita seda täna teile. Olen sama meelt, nagu on kaitsepolitsei pressiesindaja, et sellist rahvusvahelist koostööd, mis puudutab kaitseväeõppusi, ma ei pea võimalikuks avalikult analüüsida," ütles Mikser.

"Kindlasti kõigi ohtudega, mis on Eesti julgeolekule, tegelevad pädevad ametkonnad nii kaitseväeliselt kui ka tsiviilametkonnad ja tagame selle, et meie liitlastel oleks ohutu lennata, et meie saladused oleks hoitud jne," lisas endine kaitseminister.

Nii Mikseri kui kapo Delfile antud kommentaarid viitavad sellele, et teema on tundlik ja arvatavasti riigisaladusega kaetud. Kui droonidega seotud sündmusi poleks kindlasti aset leidnud, oleks ilmselt nii kapo kui Mikser väited intsidentide kohta ümber lükanud.

Teadmata päritoluga droonid Ämaris

Norra julgeolekuportaal AldriMer kirjutab, et Eesti kaitsepolitsei (kapo) on informeerinud NATO-t võimalikust Vene erivägede tegevusest Eestis. Portaali väitel usub kapo, et viimase kahe aasta jooksul on Vene eriväed lennanud Eesti kohal luuredroonidega.

Kaitsepolitsei esitas portaali väitel raporti NATO-le seoses alliansi mullu 20. - 27. aprillini Eestis peetud erioperatsioonide väejuhatuse õppusega Trident Jaguar, kus võeti tarvitusele täiendavad kaitsemeetmed.

"Viimasel kahel päeval, sh 22. aprillil, registreeriti droonide tungimine õppusteala kohale Ämari lennuväebaasist kagus, samuti ka üle Eesti sõjaväebaasi riigi kaguosas," seisab raportis.

Raporti kohaselt andis toonane kaitseminister Sven Mikser korralduse tulistada alla kõik droonid, mis ilmuvad Ämari ja Eametsa lennuväebaaside kohale. Dokument toob välja ühe intsidendi vahetult pärast korralduse andmist, mil Ämari lennuväebaasi lähedal tulistati ühe luuredrooni pihta 55 lasku. Mehitamata õhusõidukit ei õnnestunud alla tuua. "Droon lahkus edukalt piirkonnast."

Mikser keeldus usutluses AldriMerile korralduse andmist kinnitamast.

Aldrimer kirjutab, et Mikseri kinnitusel on droone tõepoolest sõjaväebaaside kohal lendamas nähtud, kuid senini ei ole suudetud kindlaks teha, kellele need kuulusid.

Kaitsepolitsei: Eestis ei tegutse Vene eriväed

Kaitsepolitsei (kapo) pressiesindaja ütles Delfile, et täna Norra julgeolekuportaalis Aldrimer esitatud väited, nagu Eestis tegutseksid Vene eriväed, ei vasta tõele.

"Kommenteerimata KAPO rahvusvahelist koostööd on portaalis esitatud järeldused paraku eksitavad, kuna Eestis ei tegutse Vene eriväed, ei tegutsenud aasta eest ega tegutse ka praegu," kinnitas kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp.