"Arvestades neid suhteid, mis Venemaa ja NATO vahel on kujunenud, oleks erakordselt imelik, kui nad (Venemaa) oma tavapärase luuretegevuse käigus ei hoiaks silma peal erinevatel õppustel, mis Eestis või Balti riikides NATO korraldab, kui ka meie enda õppustel," leidis Marko Mihkelson Delfile antud kommentaaris.

Mihkelsoni hinnangul ei ole selles midagi väga erakordset või üllatavat. "Norra saidil viidatud tegevust õhus oleme aastate jooksul näinud. Loomulikult Trident Jaguar oli sellepärast eriline, et ta oli esimest korda väljaspool oma peakorterit, tähendab väejuhatus, mis on alles loomisjärgus NATO-s," viitas Mihkelson väidetele, et droonid jälgisid ka õppust Trident Jaguar.

Riigikaitsekomisjoni esimehe sõnutsi kõlas artiklis esitatu natuke dramaatilisemalt, kui asi tegelikult on.

Samas tõdes Mihkelson, et luuredroonide tegevust tuleb takistada. "Ma arvan, et see ROE (Rules of Engagement) küsimus on tähtis. Sellega tegeldakse, et ka meie õigusruum võimaldaks kõige paremal viisil sellist tegevust takistada. Et need on siiski pigem üksikud juhtumid, kui väga laialt levinud tegevus. Seda on viimaste aastate jooksul siit-sealt kostunud, et on selliseid objekte nähtud. Küsimus ongi, kuidas me kõige paremal viisil saaksime taolise tegevuse, mis võib meie julgeoleku üksikuid nüansse ohtu seada, vastu tegutseda. See töö käib."

Teadmata päritoluga droonid Ämaris

Norra julgeolekuportaal AldriMer kirjutab, et Eesti kaitsepolitsei (kapo) on informeerinud NATO-t võimalikust Vene erivägede tegevusest Eestis. Kapo usub portaali väitel, et viimase kahe aasta jooksul on Vene eriväed lennanud Eesti kohal luuredroonidega.

Kaitsepolitsei esitas portaali väitel raporti NATO-le seoses alliansi mullu 20. - 27. aprillini Eestis peetud erioperatsioonide väejuhatuse õppusega Trident Jaguar, kus võeti tarvitusele täiendavad kaitsemeetmed.

"Viimasel kahel päeval, sh 22. aprillil, registreeriti droonide tungimine õppusteala kohale Ämari lennuväebaasist kagus, samuti ka üle Eesti sõjaväebaasi riigi kaguosas," seisab raportis.

Raporti kohaselt andis toonane kaitseminister Sven Mikser korralduse tulistada alla kõik droonid, mis ilmuvad Ämari ja Eametsa lennuväebaaside kohale. Dokument toob välja ühe intsidendi vahetult pärast korralduse andmist, mil Ämari lennuväebaasi lähedal tulistati ühe luuredrooni pihta 55 lasku. Mehitamata õhusõidukit ei õnnestunud alla tuua. "Droon lahkus edukalt piirkonnast."

Mikser keeldus usutluses AldriMerile korralduse andmist kinnitamast.

Aldrimer kirjutab, et Mikseri kinnitusel on droone tõepoolest sõjaväebaaside kohal lendamas nähtud, kuid senini ei ole suudetud kindlaks teha, kellele need kuulusid.