Riigikohus ei võtnud eilse otsusega menetlusse Keskerakonna kaebust ringkonnakohtu ja maakohtu otsuse peale jätta kinnitamata Keskerakonna põhikirjamuudatused, mis Keskerakond oli teinud 29. novembril toimunud kongressil. Seega kehtib vana põhikiri, mille kohaselt tuleb kriminaalasjas süüdimõistetud erakonnaliikmed erakonnast välja arvata. "See, mis asjas edasi peaks toimuma, kuulub juba erakonna enda pädevusse," ütles Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Teadaolevalt ei ole Keskerakonna juhatust väljaarvamisotsust teinud, seega on süüdimõistetud isikud kehtivalt erakonna liikmed. Mida aga taoline seis tähendab, selgitas lähemalt Tartu ülikooli äriõiguse dotsent Andres Vutt. "Tuleb rõhutada, et Keskerakonna kehtiv põhikiri ei jäta antud juhul otsustamisel mingit sisulist kaalumisvõimalust. Kui erakonna liige on kriminaalasjas süüdi mõistetud, peab tema erakonnast väljaarvamise otsustama. Kui sellist otsust ei tehta, on tegu põhikirja rikkumisega. Sealjuures on tegu rikkumisega, mida on võimalik kõrvaldada üksnes otsuse tegemisega, millega liikmed välja arvatakse. Kuni sellist otsust ei ole tehtud, rikuvad väljaarvamist otsustava organi vastava otsuse vastu olevad liikmed kestvalt põhikirja," selgitas Vutt.

Mis aga võib seista selle taga, et riigikohus ei võtnud menetlusse Keskerakonna kaebust põhikirja küsimuses? Andres Vuti sõnul ei menetle riigikohus kassatsioonkaebusi juhul, kui vaidlustatud madalama astme kohtulahend oli seaduslik ja põhjendatud. Sealjuures ei põhjenda riigikohus kaebuste menetlusse võtmata jätmist ja ainus järeldus on, et riigikohus leidis ringkonnakohtu lahendi olevat seadusliku. "Antud asjas oli tegelikult tegu üsna lihtsa õigusliku küsimusega ja ringkonnakohtu järeldus, et põhikirja muutumise otsustamisel ei osalenud piisav arv erakonna liikmeid, on igati loogiline ja põhjendatud," sõnas Vutt.

Edasine sõltub juba Keskerakonnast, täpsemalt erakonna juhatusest. "Nagu juba märgitud, ei ole hetkel olukorrale muud õiguspärast lahendust, kui et kriminaalasjas süüdimõistetud isikud tuleb erakonnast välja arvata," sõnas Vutt, ja lisas, et ei ole muidugi välistatud, et kõnealused isikud esitavad ise erakonnast lahkumise avalduse ja kõrvaldavad sellega õigusrikkumise.

Viimastel andmetel koguneb Keskerakonna juhatus 20. mail.