De Mistura ütles, et 60 päeva järel ripub poolte kokku lepitud vaenutegevuse peatamine juuksekarva otsas, vahendab Associated Press.

„Ma tõesti kardan, et relvarahu murenemine purustab hapra konsensuse poliitilise lahenduse ümber, mida on viimase aasta jooksul hoolikalt üles ehitatud,“ ütles de Mistura. „Nüüd näen ma, et pooled pöörduvad tagasi sõjalise lahenduse või sõjalise valikuvõimaluse keele juurde. Me peame tagama, et nad ei näeks seda lahenduse või valikuvõimalusena.“

Praegusi jõupingutusi viis aastat kestnud Süüria konflikti lõpetamiseks juhtisid suuresti USA riigisekretär John Kerry ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov, keda toetasid teised globaalsed ja regionaalsed suurvõimud, mis moodustasid rahvusvahelise Süüria toetusgrupi. Sellesse kuuluvad 17 riiki ning ÜRO, Araabia Liiga, Euroopa Liit ja islami koostöö organisatsioon.

De Mistura ei palunud ainult USA ja Venemaa sekkumist, vaid rahvusvahelist toetust, kutsudes üles korraldama toetusgrupi ministrite kohtumist.

De Mistura rõhutas, et läbirääkimised ei pruugi ellu jääda, kui lahingutegevus ei vaibu, ning see ei juhtu ilma mingit laadi poliitilise lahenduseta silmapiiril.

De Mistura kutsus üles USA-Vene algatusele kõige kõrgemal tasemel, et aidata relvarahu elus hoida.

„Ei ole mingit põhjust, miks neist mõlemad, kes on pannud nii palju poliitilist kapitali sellesse edulukku ning kellel on ühised huvid, et Süüria ei satuks uude sõjatsüklisse, ei peaks olema võimelised oma loodu taaselustamiseks, mis on endiselt elus, aga vaevalt,“ ütles de Mistura.

De Mistura andis mõista, et lavatagune töö Moskva ja Washingtoni vahel on juba käimas ning see võib vaenupooled taas läbirääkimistelauda tuua.

„Ma tean, et nii Vene Föderatsioon kui ka USA räägivad omavahel, kuidas päästa see tegelikult märkimisväärne edu, mis aga peab kestma jääma,“ ütles de Mistura.