Võtame või seaduse, mille alusel illegaalsed immigrandid saadetakse riigi poolt lihtsalt tänavale. Tööd nad teha ei või, dokumente neil pole. Mis neil siis muud üle jääb, kui kuritegelikule teele minna. See on ju ideaalne pinnas kohalike (näiteks odinlaste) ja sisserännanute vahelise konflikti tekkimiseks. Või peaks ütlema teadlikuks tekitamiseks? Pärast jäävad süüdi ikka need pahad rassistlikud kohalikud? Tegelikult on ju süüdi riik (ühes EL-iga), kes sellise ebanormaalse olukorra on üldse tekitanud.

Otsus illegaalselt riiki tulnud siia jätta, on suitsiidne. Jah täna on neid vähe, kuid vaadates Euroopa lähisümbruses toimuvaid demograafilisi ja klimaatilisi arenguid, siis võib kindlalt öelda, et illegaalne rändesurve (ka ilma igasuguste sõdadeta) ainult kasvab.

Kui nüüd EL on nii hea, et neid üha sisse laseb, saabub lõpuks paratamatult see murdepunkt, kus Euroopa senine arengu- ja kultuuritase muutub või lausa kaob. Andmata hinnangut Euroopasse tulevate inimeste usu, hariduse ja kultuuri kohta täpsemalt, võib öelda kindlalt üht - see on meist erinev. Kui ühtede osakaal suureneb, siis paratamatult teiste osakaal väheneb. Kui enamus tulijaid on kolmanda maailma riikidest, siis muutub paratamatult ka Euroopa üha enam kolmanda maailma riigiks. See on loogiline.

Naistse ja geide õigused; töökultuur; religiooni (ka halb) mõju; muud inimõigused ja vabadused - tulijatel ja olijatel on neis paljudes küsimustes sageli kardinaalsed erinevad seisukohad. Kui mõni olija nende seisukohti julgeb väljendada, tembeldataks ta kohe sallimatuks, rassistiks, seksistiks, natsiks, ksenofoobiks, äärmuslaseks ja kelleks kõik veel. Aga õnnetu tulija meie väärtushinnangutest erinevaid seisukohti tuleb mõista ja sallida. Isegi politsei vaatab neile sageli läbi sõrmede. Kuhu me sellega lõpuks välja jõuame, kui me tulijatelt endi väärtushinnangute järgimist ei nõua?

Kui on nälg, siis kellele annab ema viimase leivaviilu: kas enda või naabri lapsele? Kui tahta demonstreerida oma suurt sallivust ja salongikõlbulikkust, tuleks muidugi välklampide välkudes anda see naabri lapsele. Kuid instinkt ja traditsiooniline moraal paneb eelistama oma lapsi, oma sugulasi, oma rahvast ja oma riiki. On see kuritegu? Täna meil veel ei ole käes seda viimast leivaviilu, kuid see võib õige pea juhtuda, kui me oleme edasi arutud humanistid. Lihtsalt leib saab ühel heal (või õigemini halval) päeval otsa.

Illegaalide riiki jätmise juures on veel see oht, et tulijateks on hoopis maskeerunud "rohelised mehikesed". Väga kerge on sellistel illegaalidel sulanduda kohalikku kogukonda. Ja need kogukonnad täna siin Eestis kasvavad. Kuid neid võib ära kasutada ka mõni Eestile vaenulik riik. Riigi kahjustamiseks, ebastabiliseerimiseks ja isegi lagundamiseks on palju erinevaid ja peeneid viise. Ka konna saab märkamatult surnuks keeta, kui seda tasasel tulel teha.

Eesti peaks kümme korda enne mõtlema, kui paduhumanistlike ja sinisilmsete EL-i riikidega kaasa jookseb selles näilises maailmaparandamise võidujooksus. Oleme väga väike ja kergesti haavatav riik, mis võib iga suurema ja pöördumatu valeotsuse tagajärjel kokku kukkuda. Tulenevalt meie ajaloost, asukohast ja väiksusest, peame olema väga ettevaatlikud ja ettenägelikud.