Niqab katab lisaks naise kehale ka pea ja näo, näha on ainult silmi. Ajakirjanik kaasas eksperimenti ka enda sõbranna, kes samuti niqabi riietus. Naised lähtusid põhimõttest, et käituvad tagasihoidlikult, räägivad omavahel inglise keeles ning püüavad oma käitumisega inimesi mitte provotseerida.

Möödunud reede õhtul kolm tundi kestnud eksperiment algas Põhja-Tallinnast Kopli kandist ning lõppes kesklinnas Solarise ees.

Oh sa...*****! Kohe plahvatab pomm.
Pereisa

Ajakirjanik kirjeldab ühte intsidenti, kui Koplist kesklinna sõites astus "Maleva" peatuses trammi perekond: 35-aastane ema ja isa ning väike laps. Nad istusid niqabi riietunud naiste taha. "Oh sa...*****! Kohe plahvatab pomm," märkis pereisa, ja asus negatiivsetes toonides kirjeldama rändekriisi, islamit ning terrorismi.

Sama trammiga sõitnud kaks sõduri vormiriietuses eesti keelt kõnelevat noormeest olid ühed vähestest, kes niqabis naistele mitte mingisugust tähelepanu ei pööranud. Etteruttavalt võib märkida, et lisaks neile olid samasuguse neutraalse suhtumisega ka turistid.

Suurt tähelepanu said niqabis naised kesklinna ostukeskustes. Viru keskusesse sisenevaid naisi saatis vene keelt kõnelevate noorte hüüatus "Allahu Akbar".

Istudes Viru keskuses esimesel korrusel, jälgisid naised möödujate reaktsioone. "Pingil istudes möödusid meist kaks noorukit ja žestikuleerisid, justkui kohe võiks midagi plahvatada," tõi eksperimendis osalenud ajakirjanik ühe näite.

"Viru keskuse turvamees jälgis meid väga aktiivselt ja rääkis väsimatult midagi raadiosaatjasse," lisas ta.

Kaubamaja naistemaailmas otsustasid kaks naist valida jopesid. "Issand Jumal!" oli hirmunud üle 40 aasta vanuste müüjate reaktsioon.

Inimeste nägudest peegeldus vaenulikkus, hirm, vastikus või lugupidamatus.

Enam kui 60 protsenti möödujatest vaatasid naistele järele. Lisaks varieerusid inimeste reaktsioonid alates sügavast ükskõiksusest, lõpetades tugeva sõimu ja sülitamisega naiste suunas. "Inimeste nägudest peegeldus vaenulikkus, hirm, vastikus või lugupidamatus," kirjeldas ajakirjanik. Ainult ühe inimese reaktsioon oli selgelt positiivne.

Inimesed naersid niqabi kandnud naiste üle, näitasid näpuga, pildistasid neid. Kommenteeriti naiste välimust ja omavahel arutati, kui vanad nad võiksid olla.

Tammsaare pargi juures kohkus niqabe kandvaid naisi näinud eakam proua aga nii väga, et sülitas naiste suunas. Olukorrale lisas talumatust kamp eesti noori, kes ei olnud roppustega kitsid.

Kõige rahulikumalt reageerisid niqabi kandjatele eesti keelt kõnelevad vanemad inimesed, kuid kõige vaenulikumad reaktsioonid olid vene keelt kõnelevatel noortel.

Ajakirjaniku sõnul oli niqabi kandmine harjumatu ja valmistas raskusi: vaade oli piiratud ning kimbutas hirm komistada ja kukkuda. Lisaks füüsilistele takistustele oli niqabiga tänavatel kõndimine inimeste suure tähelepanu tõttu ka emotsionaalselt raske.

Anna teada juhtumitest ja enda kogemusest, kui Eestis on inimesi nende riietuse, päritolu, nahavärvi vms. pärast kiusatud. Ootame lugusid ja infot aadressile rahvahaal@delfi.ee