„Varsti saan ma 90-aastaseks,“ ütles Castro. „Varsti olen ma nagu kõik teised. Igaühe kord tuleb,“ kõneles Castro, kelle sünnipäev on 13. augustil, 1300 parteilasele, kes olid kogunenud Havanna kongresside paleesse, kus on aastate jooksul kuuldud Castro lugematuid tunde kestnud kõnesid, vahendab Reuters.

Hüüded „Fidel, Fidel“ kõlasid taas. Castro rääkis tugeva, veidi käheda häälega.

„Võib-olla on see üks viimaseid kordi, kui ma selles ruumis räägin,“ ütles Castro. „Kuuba kommunistide ideed jäävad alles tõestusena sellest, et kui teha kõvasti ja väärikalt tööd, on sellel planeedil võimalik toota materiaalseid ja kultuurilisi hüvesid, mida inimesed vajavad.“

Nagu ka eelmistel kordadel viimastel aastatel ei näidatud Fideli seismas, kuigi tema vend Raúl ja kõik ülejäänud delegaadid tõusid tema auks püsti. Siiski nägi Fidel välja tervem, kui on pikka aega näinud pärast tõsist haigust, mis sundis teda kümme aastat tagasi riigijuhtimise üle andma.

Kunagi oodati, et Fideli surm toob Kuubal kaasa ebastabiilsuse, mis pani USA luure keskagentuuri (CIA) kavandama vandenõusid tema tapmiseks. Võimu sujuv üleminek Raúl Castrole lõpetas suuresti sellised spekulatsioonid.

Fidel Castro tuli Kuubas võimule 1959. aasta revolutsiooniga ning juhtis riiki kuni 2006. aastani, kui haigestus. Praegu elab ta suhteliselt tagasitõmbununa, kuid kirjutab aeg-ajalt arvamusartikleid või kohtub Kuubat külastavate riigijuhtide ja teiste tuntud inimestega.