Tüli algas sellest, kui stjuardessid ja naissoost piloodid avaldasid vastumeelsust nõudmisele, mille kohaselt tuleb neil väljaspool lennukit katta rätiga (hijabiga) kinni oma pea, nagu nõuab islami riietustava.

Lennukompanii andis peagi töötajatele järele ja teatas, et naissoost pilootidel ja stjuardessidel on võimalik soovi korral sel liinil mitte töötada. Töötajad nõudsid õigust keelduda Teherani lendamisest ametiühingu kaudu. Air France kinnitas ühtlasi, et keelduvaid töötajaid ei karistata.

Geide suhtes samasugust otsust Air France esialgu ei langetanud, teatab AP.

LGBT kogukonda kuuluv töötaja pöördus Prantsusmaa valitsuse ja lennufirma tegevjuhi Frédéric Gagey poole avaliku palvega mitte karistada piloote ja stjuuardeid, kes ei soovi lennata riiki, kus homoseksuaalsus on jätkuvalt surmanuhtlusega karistatav.

Samalaadne petitsioon, mis tuletab lennukompaniile meelde, et homoseksuaalsus on Iraanis illegaalne ja selle eest karistatakse alaealisi 74 kepihoobi ja täiskasvanuid surmanuhtlusega, ning nõuab töötajatele otsustusvabadust, on kogunud juba 27 000 toetusallkirja.

Air France'i ametiühingu Personn’Ailes esindaja Sébastien Gidon nimetas aga samasooliste pilootide ja stjuuardite soovi mitte töötada Pariisi-Teherani liinil „hullumeelseks“, öeldes, et „kui sa ei soovi lennata Teherani, siis miks sa sel juhul ei keeldu lendamast veel 20 Air France'i sihtkohta, kus homoseksuaalsust ei aktsepteerita“.

„Ma arvan, et see on ühe inimese vaimusünnitis,“ kommenteeris ta.

Iraani külastamisest

Eesti välisministeerium tuletab oma koduleheküljel meelde, et eestlastel tuleb Iraani reisides austada kohalikke traditsioone ja tavasid ning jälgida, et oma käitumisega ei solvataks kohalike elanike usulisi tõekspidamisi (eriti Ramadani ajal). /…/ Kõik naised peavad järgima islami riietustava, kandma peas salli, mis katab nii juuksed kui kaela ning riietust, mis katab keskkoha ja pahkluud. Mehed peavad kandma pikki pükse. Avalikes kohtades on lühikeste varrukatega riietuse kandmine keelatud. /…/ Alkoholi maaletoomine ja pruukimine on Iraanis keelatud. /…/ Pildistades tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, valitsusasutuste ja avalike hoonete pildistamine on rangelt keelatud. Soovitus on pildistada vaid vaatamisväärsusi. /…/ Soovitav on vältida rahvakogunemisi ja demonstratsioone. Ei ole soovitav jääda meeleavaldusi vaatama ega avaldada liigset huvi toimuva vastu. /…/ Samas seoses pingelise olukorraga regioonis soovitab välisministeerium võimalusel Iraani reisisihtkohana vältida.