Tallinna ringkonnakohus otsustas täna rahuldada endise siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) IT-spetsialisti Mart Pirita kaitsja apellatsiooni ja tühistada Harju maakohtu 8. aprillil 2015 vastu võetud otsus täies ulatuses ning mõista Mart Pirita KarS § 207 lg 1 järgi õigeks.

Ringkonnakohus nendib otsuse kokkuvõttes, et ühtegi otsest tõendit selle kohta, et kontod blokeeris just M. Pirita, ei ole. Kaudseid tõendeid selle kohta peab ringkonnakohus aga väga nõrkadeks.

Kohtu otsusega hüvitatakse Piritale riigieelarvest apellatsioonimenetluse kulud 2500 eurot ning kohtueelses ja maakohtu menetluses kantud kulud 5000 eurot. Infotehnoloogiaekspertiisi kulu 1608 eurot jätta riigi kanda.

Pirita kaitsja vandeadvokaat Raul Ainla sõnas, et tegemist oli prokuratuuri eksperimendiga, kus püüti olematute tõenditega süüdimõistmist saavutada. "Siseministri Hanno Pevkuri ja politseijuhi Elmar Vaheri väidetav meilikonotode lukustaja Mart Pirita, kes mõisteti Harju Maakohtu poolt süüdi, mõisteti tänase Tallinna Ringkonnakohtu otsusega õigeks, kuna tema süü ei leidnud tõendamist. On kahetsusväärne, et prokuratuur püüdis olematu tõendipagasiga läbi viia õiguslikku eksperimenti. Võistlev protsess ei tähenda seda, et riigiametnikest prokurörid peaksid saavutama iga hinna eest isikute süüdimõistmise ka olukorras, kus puuduvad igasugused tõendid. Õigusriigis on see lubamatu," leidis Ainla.

Harju maakohus mõistis Pirita mullu 8. aprillil kriminaalkorras süüdi selle eest, et ta süüdistuse kohaselt lukustas küberrünnakuga vahetult enne USA presidendi Eesti-visiiti teiste hulgas siseminister Hanno Pevkuri ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri e-posti kontod. Teda karistati 270 päevamäära (13 159,80 euro) suuruse rahalise karistusega.