Vastates Euroopa Liidu eesistuja Iirimaa üleskutsele ühinesid solidaarsusaktsiooniga nii EL-i liikmed kui teised riigid.

Kutsudes korraldama esmaspäeva keskpäeval (kell 13.00 Eesti aja järgi) vaikushetke, ütles Iiri peaminister Bertie Ahern, et see “demonstreerib meie kollektiivset solidaarsust Hispaaniaga ja otsustavust võidelda kõiki meie põhivabadusi ohustava terrorismiga”.

Madridi pommiplahvatustes hukkus neljapäeval 200 ja sai vigastada umbes 1500 inimest. Uurijate arvates oli plahvatuste korraldamise taga terrorivõrgustik Al-Qaeda.

Juba enne esmaspäevast leinahetke mälestati terroriohvreid üle kogu Euroopa nii Hispaania saatkondade juures, jalgpallimatšide eel kui ametlike kohtumiste algul.

Brüsselis seisis Euroopa Komisjoni president Romano Prodi koos sadade EL-i ametnikega leinaseisakus Brüsseli eurokvartali südames asuval väljakul.

Prantsuse president Jacques Chirac oli leinahetke ajal Hispaania Madridi saatkonnas, asetades saatkonna lipu jalamile punaste, valgete ja siniste lilledega pärja. Keskpäeval huilgasid Pariisis ja üle kogu Prantsusmaa sireenid ja helisesid kirikukellad. Elysee presidendipalee lipud olid esmaspäeval pooles vardas.