Trahvimäärade eelnõu muudatusi asutakse riigikogus uuesti arutama sügisel. Sotsiaaldemokraadist parlamendisaadik ja endine justiitsminister Andres Anvelt ütles Delfile, et sellise trahvimäärade eelnõuga, mis eile riigikogu saalis hääletusel oli, sotsiaaldemokraadid sügisel enam kaasa ei lähe.

"Ega ta sotsiaaldemokraatidele ka väga meelepärane ei olnud, aga me võtsime selle kompromissina sisse, kuna justiitsministeerium lubas sügisel tulla täiendustega," sõnas Anvelt.

Kahe peamise täiendusena tõi Anvelt välja sotsiaaldemokraatide pakutud kaks põhimuudatust trahvide määramisel:

  • siduda raskemad ja korduvad väärteod sissetulekust sõltuvaks;
  • viia kergemad väärteod üle hoiatustrahvide süsteemi peale, mis ei too kaasa ka inimeste langemist karistusregistrisse. Teisisõnu: väheneks karistusregistris olevate inimeste arv.

"Antud juhul tahame sügisel oma fraktsioonis näha ainult sellist eelnõu, mis järgib seda trahvipoliitikat, mille üle me oleme juba vaielnud küll koalitsioonis, aga mida on ka praegu justiitsmiminister lubanud," täpsustas Anvelt.

Sotsid pooliku eelnõuga ei lepi

Kui trahvimäärade eelnõu muudatused oleksid eile riigikogus läbi läinud, oleks seda plaanide kohaselt sügisel täiendatud: eelnõu muudatus vajab aega ja põhjalikumat väljatöötamist. "Nüüd, kuna see on päevakorrast maas, ootame eelnõu kui tervikut," sõnas Anvelt.

Praegust eelnõu samal kujul ei toeta sotsiaaldemokraadid mitte mingil juhul. "Teist eelnõu me ei hakkagi arutama, ei ole mõtet," sõnas Anvelt, kelle sõnul on sotsiaaldemokraadid ka IRL-iga ühisosa leidnud ning loodetakse, et täienduste osas leitakse ka Reformierakonnaga üksmeel.

Väärteo trahviühiku kahekordistamise arutelu ei ole inimesi külmaks jätnud ja on muutunud emotsionaalseks. "Täiesti arusaadavalt kõik, kes me oleme kunagi elus trahvi saanud, muretseme selliste lohakus- ja ettevaatamatute tegude raskemaks mineku pärast. Aga eilse läbikukkumise pärast plaksutasid kindlasti käsi ikka ka väga palju need inimesed, kes tegelikult ei hooli ühiskonnas toimimisest ja kellel on ükstapuha kokkulepitud reeglitest: kes kihutavad maanteel või viskavad tonnnide kaupa prügi metsa alla. Nende suhtes ma arvan igal juhul igasugune trahvimäärade tõus igati põhjendatud," selgitas Anvelt.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil palus peaminister Taavi Rõivas vabandust koalitsioonipartnerite ees, kuna eile ei saadud kokku trahvimäärade eelnõu muutmiseks vajalikke hääli.

Väärteo trahviühiku kahekordistamise eelnõu sai 50 poolthäält, eelnõu läbiminemiseks oleks vaja olnud 51 häält. Ainsana koalitsioonipoliitikutest hääletasid trahvimäärade eelnõu vastu Igor Gräzin, Madis Milling ja Anne Sulling Reformierakonnast.