Konflikt sai alguse sellest, kui meeleavaldajad murdsid läbi politseiahelikust ning suundusid valitseva erakonna VMRO-DPMNE peakorteri juurde, kus neid ootasid uued erivarustuses politseinikud, vahendab Serbia väljaanne Blic.

Kokkupõrgetes politseiga sai vigastada mitu inimest, sealhulgas üks ajakirjanik ja kaks fotograafi. Makedoonia meedia teatel löödi ajakirjanik Goran Naumovskile kumminuiaga pähe.

Meeleavaldajad tungisid Makedoonia presidendi kantselei hoonesse, millest loopisid välja mööbli, muu sisustuse ja dokumendid ning panid need hoone ees põlema.

Rahvas karjus „Me vallutasime kindluse!“ ja presidendi kantselei juures valitses kaos, teatas Skopje telejaam Telma.

Varem kogunes Skopjes eriprokuratuuri juurde mõni tuhat inimest, et toetada selle tööd ja protesteerida Ivanovi otsuse vastu, mida peetakse ebaseaduslikuks.

Opositsiooni toetatud protestiaktsioonis osalenud loopisid presidendi kantseleid munade, plekkpurkide, plastikpudelite ja pürotehnikaga.

Makedoonia meedia teatel keeldub Ivanov vastu võtmast lääne suursaadikuid. USA mõistis tema ostuse blokeerida pealtkuulamisskandaali uurimine hukka ning hoiatas, et see võib kahjustada Makedoonia võimalusi saada NATO ja Euroopa Liidu liikmeks.

Opsitsiooniliider Zoran Zaevi juhitud Makedoonia sotsiaaldemokraatlik liit (SDSM) süüdistas eelmisel aastal tollast peaministrit Nikola Gruevskit umbes 20 000 inimese, sealhulgas poliitikute ja ajakirjanike pealtkuulamises, ning väitis, et salvestused paljastavad kõrgetasemelise korruptsiooni.

Valitsus eitas süüdistusi ja esitas süüdistused hoopis Zaevile. Zaevit süüdistati spioneerimises ja katsetes riiki destabiliseerida.

Pealtkuulamisskandaali ja kõiki süüdistusi on uurinud eriprokurör.

Endine tugev juht Gruevski, kes on presidendi poliitiline liitlane, oli üks neist, keda uurimine puudutas. Veel olid uurimise all Zaev, endine siseminister Gordana Jankulovska ja endine luureülem Sašo Mijalkov.