2014. aasta 14. aprilli ööl röövis Boko Haram Nigeeria kirdeosas Chibokis asuvast tüdrukutekoolist 276 tüdrukut. Kümnetel neist õnnestus hiljem põgeneda, kuid 219 on endiselt kadunud, vahendab Associated Press.

Kuigi Boko Haram on aastate jooksul arvatavasti röövinud tuhandeid inimesi, pööras see tüdrukute röövimine rühmitusele kogu maailma tähelepanu.

Nigeeria võimude ja sõjaväe võimetus tüdrukud päästa, kutsus esile rahvusvahelise hukkamõistu ja aitas kaasa president Goodluck Jonathani kaotusele eelmisel aastal toimunud valimistel.

Tavaliselt väidetakse, et katse tüdrukuid päästa lõpeks enamikule neist surmaga, kuid see ei ole takistanud Nigeeria sõjaväge ründamast linnu ja külasid, kus Boko Haram on kinni hoidnud tuhandeid tsiviilisikuid. Nigeeria sõjavägi uhkustas eelmisel nädalal, et alates 26. veebruarist on vabastatud 11 595 tsiviilisikust pantvangi.

CNN teatas, et tõendina tüdrukute elus olemise kohta mõeldud video saadeti detsembris läbirääkijatele, kes püüavad tüdrukuid vabastada. Nigeeria informatsiooniminister Lai Mohammed ütleb selles, et valitsus uurib ja hindab videot.

Nigeeria senaator Shehu Sani, kes on osalenud läbirääkimistes Boko Haramiga, ütles Associated Pressile, et peab videot usutavaks. Röövitud tüdrukute vanemate toetusgrupi juht Yakubu Nkeki ütles, et nägi Nigeerias tavaliste elektrikatkestuste vahepeal osa videost ja tundis mõned tüdrukud ära.

On kardetud, et Boko Haram suurendab tüdrukute ja naiste kasutamist enesetaputerroristidena ja muudab vangid relvadeks.

Tüdrukute kohta pole mingeid teateid pärast 2014. aasta aprilli, kui Boko Harami juht Abubakar Shekau teatas, et nad pöördusid islamisse, ning ähvardas müüa nad orjusesse või sundida abielluma oma võitlejatega. Paljud hiljuti vabastatud tüdrukud on rasedad.