Kerry nimetas seda hetkeks, mille kohta ta loodab, et see rõhutab kogu maailmale rahu ja tugevate liitlaste koostöö tähtsust maailma ohutumaks tegemisel ning lõpuks loodab Kerry, et maailmas suudetakse massihävitusrelvadest vabaneda, vahendab Associated Press.

„Ja samal ajal kui me läheme tagasi minevikku ja austame neid, kes hukkusid, ei ole see reis seotud minevikuga,“ ütles Kerry Jaapani välisministrile Fumio Kishidale, kes on ise Hiroshimast pärit. „See on seotud oleviku ja eriti tulevikuga ja meie ehitatud suhete tugevusega, sõprusega, mida me jagame, meie liidu tugevusega ning kohustuse kindla meeldetuletamisega, et me kõik peame tegema tööd rahu heaks rahvastele kõikjal.“

Ükski ametis olev USA president ei ole Hiroshima tuumaplahvatuse epitsentrit külastanud ning kulus 65 aastat, et USA suursaadik seal iga-aastasel mälestusteenistusel osaleks. Paljud ameeriklased usuvad, et tuumapommide viskamine 1945. aasta 6. augustil Hiroshimale ja 9. augustil Nagasakile oli õigustatud ja kiirendas sõja lõppu.

Jaapani ellujäänute organisatsioonid on aga nõudnud aastakümneid, et USA ja teiste tuumariikide juhid tuleksid Hiroshima arme vaatama. USA-lt ei ole samas vabandust nõutud.

Kerryga koos reisiv kõrge ametnik ütles, et Kerry ei vabanda. Ta väljendab aga kurbust, mida kõik pommitamise pärast tunnevad, ning kasutab võimalust, et propageerida president Barack Obama nägemust tuumadesarmeerimisest.

Obama ise võib Hiroshimasse reisida järgmisel kuul.