Matto parteikaaslane ja Tallinna sotside esimees Rainer Vakra arvates on Matto umbusaldamine Savisaare kättemaks munitsipaalpanga uurimise eest.

"Opositsiooni esindava revisjonikomisjoni esimehe umbusaldamine on uus tase isegi kõigi vahenditega ainuvõimu kindlustavale Keskerakonnale. On selge, et sotsiaaldemokraadist revisjonikomisjoni esimehe Hanno Matto umbusaldamine on savisaarelik kättemaks selle eest, et tema juhtimisel on avalikuks saanud hämarad tehingud linna vara ja rahaga," ütles Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Rainer Vakra.

Vakra sõnul on Hanno Matto eestvedamisel paljastatud näiteks Põhja-Tallinna linnaosa reservfondi vahendite süstematiline väärkasutamine, mis päädis keskerakondlasest linnaosavanema Karin Tammemägi ametist vabastamisega. "Praeguseks on kohtu all keskerakondlasest Kesklinna vanem Alar Nääme, keda süüdistatakse Tallinna maksumaksja raha omastamises ja selle kasutamises isiklikus valimiskampaanias Valgamaal. Matto poolt juhitaval revisjonikomisjonil on hetkel pooleli Tallinna Munitsipaalpanga uurimine, millega on seotud varasemate uurimistega võrreldes oluliselt rohkem keskerakondlasi ning kaalul mitu miljonit eurot," selgitas Vakra umbusaldamise tegelikke põhjuseid.

"Täna proovib keskerakondlik Tallinna linnavalitsus tasalülitada linnavolikogu revisjonikomisjoni tegevuse, nagu on seda tehtud linnavolikoguga. Viimast iseloomustab asjaolu, et tänasel korralisel linnavolikogu istungil oleks ilma revisjonikomisjoni esimehe umbusaldamise ja uue valimiseta vaid üks punkt," lisas Vakra.

Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimees Madis Kübar on Vakraga nõus. „Volikogu koosseisu alguses, 2013. aastal tegid Keskerakond ja sotsid kokkuleppe, mille alusel anti Revisjonikomisjoni esimehe ja mitme linnaosa halduskogu esimeeste kohad sotsidele, kes on kõige väiksem erakond Tallinna volikogus. Nüüd on sotsid aga asunud pere heitma ning Keskerakonna asemel asunud kokku töötama hoopis opositsioonierakondadega. Kokkuleppe reetmine keskparteile loomulikult ei sobinud ning sotse ka karistama asuti,“ sõnas Kübar.

„Tegelikkuses on revisjonikomisjon muudetud Keskerakonna marionetiks, kuna partei hoiab komisjonis kindlat enamust ning sellega ka kontrolli kogu töö üle. See ei ole sugugi kooskõlas demokraatliku parlamentaarse juhtimisega,“ tõdes Kübar.

„Segadused revisjonikomisjoni esimehe valimise ja liikmelisuse ümber näitad selgelt, et süvenev peataolek Keskerakonnas on halvanud lisaks Tallinna linavalitsusele ka volikogu tavapärase töö,“ ütles volinik. Kuigi revisjonikomisjoni juhtimine peaks olema opositsiooni töö, kuulus Kübara sõnul tänaseni sinna lisaks seitsmele keskerakondlasele vaid neli opositsiooni esindajat.

Keskerakond: Matto politiseeris komisjoni tööd

Umbusaldusavalduse esitanud Keskerakonna fraktsiooni esindaja Leonid Mihhailov rõhutas, et Hanno Matto juhtimisel on revisjonikomisjoni töö kvaliteet langenud alla kriitilise piiri ning revisjonikomisjoni töö politiseerimise katsed, tahtlik väärinformatsiooni levitamine ja suutmatus komisjonis normaalset tööõhkkonda tagada ei jätnud volinikele teist võimalust kui umbusalduse avaldamine.

Istungil viibinud 64-st volinikust hääletas umbusaldamise poolt 42 volinikku, vastu hääletas 21 volinikku ning hääletamata jättis üks linnavolikogu liige.

Samuti tänase istungi päevakorras olnud eelnõu revisjonikomisjonile esimehe valimiseks võeti algataja poolt tagasi.