Eesti Autismiühing korraldas rahvusvahelisel autismipäeval Tallinna Tondi põhikoolis seminari "Räägime autismist".

Infopäeval pühendati suurt tähelepanu ja tutvustati Tallinna Tondi põhikoolis tehtavat tööd autismispektri häirega laste õpetamisel.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson tervitas linnavalitsuse nimel kõiki osavõtjaid kõnega, milles rõhutas, et autismist tuleb rääkida ja seda on ka meie ühiskonnas rohkem tegema hakatud: "Inimesi ja pereliikmeid, kes autistidega tegelevad, ei tuleks nende muredes üksi jätta, vaid kaasata ise otsustajate ringi - autistlikele inimestele paremate ja uute teenuste väljatöötamisel."

Õiges keskkonnas on kõik võimalik, ka see, et autist saab ennast arendada, kasvõi tööd teha.
Merike Martinson

Doktor Martinsoni arvates on autistidega võimalik suhelda – võti seisneb selles, et nad vajavad juhendamist, ja seda tuleb teha selgelt ja nendele arusaadavalt. "Õiges keskkonnas on kõik võimalik, ka see, et autist saab ennast arendada, kasvõi tööd teha," märkis abilinnapea.

Martinsoni sõnul pole eri hoolekandeasutustes veel päris hästi aru saadud, kui palju autist ennast arendada saab, mistõttu puudusid viimase ajani õppeasutusest ellu astunud täiskasvanuks saanud autistidele sobivad keskused.

Martinson tunnustas SA Autistika juhti Sirje Nordenit, kelle eestvedamisel esimene selline hädavajalik päevakeskus linna poolt eraldatud ruumides oma tööd 2014. aasta oktoobris alustas. "Tallinna linn koostöös sihtasutuse, lapsevanemate ja heade toetajatega püüab seda hädavajalikku teenust laiendada," ütles abilinnapea.

"Täna toetab linn sihtasutust aastas 6200 euroga ruumide kulude kompenseerimisega, kuid kindlasti teenuse laienemisel toetus suureneb," lubas Martinson.

Autism on arenguhäire, mis mõjutab inimese suhtlemisvõimet ja suhteid teiste inimestega. Rahvusvahelist autismipäeva tähistatakse üle maailma alates 2008. aastast 2. aprillil. Eelmisel aastal toimus sarnane üritus Tartus Herbert Masingu Koolis.