“Mul on pilet ostetud, aga neil polnud kaardilugejat,” ütles Kristo SL Õhtulehele.

Kristo sõitis neljapäeva ennelõunal tööle 16. liini bussiga, kui astusid sisse piletikontrolörid — paar tursket turvameest.

“Ma esitasin neile ID-kaardi, aga neil polnud selle lugejat ja minult nõuti ostukviitungit, mis tõendaks raha maksmist. Minul seda polnud, sest teadsin, et ID-kaart on ametlikult kehtiv sõidudokument ja mingeid kviitungeid pole vaja. Siis võttis kontrolör minu ID-kaardi, jalutas sellega bussi teise otsa ja küsis paarimehe käest valju häälega: mis me teeme?” rääkis Kristo.

“Siis palusidki nad mind bussist väljuda ja nende autosse tulla. Minul aga polnud mingit põhjust sõitu katkestada — mul oli pilet ju olemas. Tõsi, kontrolörid nõustusid minuga, et neil pole õigust mind bussist maha tõsta. Kuid ütlesid samas, et neil olevat “soovituslik õigus”. Mida see tähendab, ei täpsustatud. Küll aga luges kontrolör — hoides minu ID-kaarti käes — valjult ette mu nime ja ütles, et me veel kohtume,” lisas ta.

Noormees leiab, et tema andmeid kasutati kuritahtlikult: “Isegi pileti kontrollimine peaks toimuma anonüümselt. Seaduses on lubatud, et soovi korral sisestab sõitja ID-kaardi ise lugejasse. See tähendab, et inimese anonüümsust kaitstakse, see ei käi nii, et kontrolör jalutab minu ID-kaardiga teise kolleegi juurde nõu küsima või loeb sellelt minu nime.”

Kristo helistas pärast vahejuhtumit Falck Eestisse, kus talle vabanduse asemel vastati: ju oli tegemist abikontrolöriga.

Falck Eesti avalike teenuste divisjoni juht Kristjan Konks tunnistas ajalehele, et neljapäeva hommikul polnud tõesti kõigil kontrolöridel kaardilugejat. Tuvastamisseade oli kontrolöride bussis. “Nüüd töötavad juba kõik 15 lugejat ja rohkem sellist probleemi tekkida ei tohiks,” lisas Konks.

Tema sõnul oleks kontrolörid võinud helistada sertifitseerimiskeskusse, et kontrollida, kas vastava isikukoodiga inimesel on pilet.

Konks väitis, et kontrolöride jutu järgi käitunud hoopis Kristo konfliktselt. “Kontrolörid võtsid vastu professionaalse otsuse ja lubasid inimesel sõitu jätkata,” sõnas ta ega tahtnud uskuda, et kontrolörid kodaniku ID-kaardiga mööda bussi kõndisid. “Seda ei tohi teha ja meie kontrolörid seda ka ei teeks,” lisas Konks.