Ühendkuningriigi iseseisvuspartei (UKIP), mis pooldab Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumist, avaldas vaid tund pärast pommiplahvatust Brüsseli Maalbeeki metroojaamas pressiteate, milles süüdistas rünnakutes vaba liikumist Euroopa Liidus ja pagulaste teretulnuks kuulutamist Saksamaal, vahendab EUobserver.

„Seetõttu kutsun ma taas üles Schengeni kokkuleppe viivitamatule peatamisele, piirikontrolli taastamisele ja migratsioonipoliitikas Euroopa Liidu avatud ustele lõputegemisele,“ ütles UKIP-i kaitsepoliitika kõneisik ja Euroopa Parlamendi liige Mike Hookem.

Hollandi sisserändevastane poliitik Geert Wilders, kelle erakond vabaduspartei (PVV) juhib arvamusküsitluste järgi populaarsustabeleid, teatas, et rünnakud tähendavad seda, et tuleb sulgeda riigipiirid ja vahistada kõik džihadistid, kellel on lubatud rumalast peast Süüriast naasta.

„Kogu selle verevalamise põhjus on islam. Me peame lääne deislamiseerima,“ ütles Wilders USA väljaandele Breitbart.

„Mul ei ole tunnet, et islamifundamentalismi koheldaks sellise ohuna, nagu ta tegelikult on… kes iganes islamifundamentalismi hukka mõistab, seda süüdistatakse islamofoobias,“ teatas Prantsuse rahvusrinde juht Marine Le Pen.

Itaalia põhjaliiga juhid Gian Marco Centinaio ja Massimiliano Fedriga teatasid ajalehele Wall Street Journal: „Euroopa Liidu institutsioonid on nõrgad, haprad, abitud ja pööravad selja, võimaldades neid tapatalguid.“

Flaami immigratsioonivastane erakond Vlaams Belang teatas Twitteris: „Palun sulgege piirid. Me ei saa terrorismi peatada, kui need lahti jäävad.“

USA vabariiklaste presidendikampaania liider Donald Trump ütles Fox Newsile, et USA peab inimestele piirid sulgema, kuni saadakse aru, mis toimub. CBS-ile väitis Trump, et Brüsselis on piirkondi, kuhu politsei ei lähe, ja kui vaadata Pariisi, on asi samamoodi.

Trumpi rivaal Ted Cruz kutsus üles seadma sisse politseipatrullid USA linnade moslemitega asustatud piirkondades.

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova süüdistas rünnakutes topeltstandardite poliitikat, millega jagatakse terroristid headeks ja halbadeks, toetatakse neid Lähis-Idas ja Kaukaasias, arvates, et nad ei saa minna teisele poole maakera.