Abilinnapea Arvo Sarapuu ütles Delfile, et Tallinna linnavalitsuse kabinetiistungil lepiti kokku, et seda teemat kommenteerib linnapea kohuseid täitev abilinnapea Taavi Aas.

Taavi Aas kinnitas linnavalitsuse pressikonverentsil, et abilinnapead Edgar Savisaarega kohtusid, kuid tema sõnul on üks osa selle kohtumise arutelust kontekstist välja rebitud ja üle paisutatud. "Rääkisime üldistest arengutest erakonnas ja Tallinnas," sõnas Aas, kelle sõnul arutati erinevaid võimalusi, mistõttu ta ei paneks rõhku ühele arutelupunktile.

"Meil ei olnud kohtumise eesmärk jõuda lõplike lahendusteni ja öelda, et nüüd on teistmoodi. Arutasime paljusid võimalusi ja lahendusi ja mitte ainult Tallinnas, vaid terves erakonnas," sõnas Aas ja kinnitas, et sarnaseid arutelusid erakonna ja Tallinna juhtimise teemal on erakonna sees palju, see on pidev protsess ja neid arutelusid tuleb kindlasti veel.

Küsimusele, mida Edgar Savisaar sellise ettepaneku peale kostis, vastas Aas, et seda küsimust ei tõstatatud nii, et selle kohta peaks kohe midagi arvama või otsustama ja et see oleks lõplik lahendus.

Keskerakondlaste ettepaneku ajend on väga lihtne. Täna on riigikogu päevakorras eelnõu, mis sätestab riigikogu liikme õiguse kuuluda kohaliku omavalitsuse volikogusse ja täita volikogu liikme ülesandeid. Eelnõu kaotab piirangud, mille kohaselt riigikogu liikmed ei või osaleda valla- ja linnavolikogude töös, andes neile taas võimaluse kaasa rääkida oma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse üksuse elu korraldamisel.

"Eelnõu eesmärk on kaotada piirangud, mille kohaselt riigikogu liikmed ei või osaleda valla- ja linnavolikogude töös ja soovitakse anda neile taas võimalus kaasa rääkida oma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse üksuse elu korraldamisel," seisab eelõu seletuskirjas.

Eelnõuga soovitakse avada riigikogulastele uksed kohaliku omavalitsuse töös ja see viib Tallinna volikogus suure tõenäosusega Keskerakonna fraktsiooni kaalukausid Savisaarele ebasoodsasse vahekorda.

"Savisaarele tehti ettpanek asuda tööle volikogus, et hoida fraktsioon koos ja võim Keskerakonnal."

Eelnõu jõustuks kohe, kui riigikogu selle vastu võtab ehk tõenäoliselt juba sel kevadel.