Peaminister Taavi Rõivas kinnitas eelmisel nädalal, peale EL-i ja Türgi vahel sõlmitud rändekriisi lahenduse kokkulepet, et Eesti asub selle elluviimist kohe toetama.

Rõivas teatas juba ülemkogul, et Eesti kavatseb nädala jooksul Kreekasse saata 20 politseinikku või piirivalveametnikku, keda Kreekas tohututes kogustes tagasisaatmise protseduuride loomiseks ja tagamiseks vajatakse.

PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Helen Neider-Veerme kinnitas Delfile, et ööl vastu laupäeva tegi Frontex liikmesriikidele panustamiskutse ning PPA on tänaseks andnud kinnituse osaleda Frontexi ühisoperatsioonil Kreekas 20-liikmelise ESTPOL3 üksusega.

"Meeskonda kuuluvad PPA ametnikud, kellest viis hakkavad tegelema väljasaatmis- ja varjupaigamenetlusega ning 15 inimest on piiriturvalisuse ja avaliku korra tagamise oskustega," rääkis Neider-Veerme.

Nädalavahetusel tegeles PPA aktiivselt ESTPOL3 lähetuse ettevalmistusega ning töö ametniku sõnul jätkub.

"Praeguseks on üksuse komplekteerimine lõppjärgus ja seda juhib politseikolonelleitnant Toomas Malva. Praeguse ajakava kohaselt lähetatakse ESTPOL3 Kreekasse selle nädala lõpus ning lähetuse pikkuseks on kuu aega," lisas Neider-Veerme.

Lähetuse rahastamine toimub koostöös Frontexiga, kes tagab osa kuludest, mis on seotud transpordi ja majutusega ning liikmesriikide kanda on palgakulu.

24 tundi pärast Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud vastuolulise rändealase kokkulepe jõustumist on Kreeka Egeuse mere saartele saabunud 1662 pagulast, teatas Kreeka koordinatsiooniagentuur SOMP esmaspäeval.

Jätkuv sissevool tekitab probleemi ja tõstatab küsimusi kokkuleppe osapoolte kavatsuste kohta, ütles SOMP-i esindaja Giorgos Kyritsis Deutsche Welle vahendusel.

830 pagulast saabus Chiose saarele ja 698 Lesbosele, teatas SOMP. Koos nendega tõusis Kreekasse toppama jäänud inimeste arv 50 411-ni, teatasid Ateena ametnikud.