Venekeelse Delfiga võttis ühendust mitu inimest, kes panid juba mullu suvel kirja soovi saada osa MISA poolt pakutavatest tasuta eesti keele kursustest, ent pole siiamaani kursustele kutset saanud.

Üks lugeja näiteks kurtis, et MISA saadab iga kuu küll kuukirja muu infoga, aga kursuste alguse kohta pole sõnagi olnud.

Lugeja sõnul ei ole tänini talle antud kindlaid kuupäevi kursuste toimumiseks ning kui lugeja ise helistas asutusse, siis öeldi talle, et kursused leiavad ilmselt aset alles kas 2016. aasta sügisel või siis 2017. aasta alguses.

"Oleks ma seda enne teadnud, poleks ma peaaegu kaks aastat oodanud ja oleks teistele kursustele ennast kirja pannud," rääkis lugeja venekeelsele Delfile.

Huvi oodatust suurem

Sihtasutuse juhataja Dmitri Burnašev vabandas esiteks nende ees, kes on pidanud negatiivseid emotsioonse seoses kursustega tajuma ning kommenteeris, et asutus tegelikult ei oodanud nii suurt huvi kursuste vastu. Nimelt oli tegelikult plaanis esialgu koolitada vaid umbes 540 inimest ning see, et kursustele soovib juba kohe pääseda lausa 6000 inimest, tuli sihtasutusele mõnevõrra üllatusena.

Plaanide kohaselt sooviti praegu olemasolevate rahaliste vahenditega koolitada ajavahemikul 2015-2020 (võimaliku pikendamisega aastani 2022) ligikaudu 5500 inimest. "Praktikas saaks aga sellise tempo juures 5500 inimest täis juba aastal 2017," rääkis Burnašev ja lisas, et praeguseks on rahastamise küsimus tegelikult lahendatud.

MISA juhi sõnutsi, et edaspidi hakkab info kursuste koha kõigi registreerijateni jõudma.

Samas lisas MISA juht, et kursustele ei pääsegi kõik registreerujad. Näiteks jäetakse kõrvale need, kellel ei ole eesti keeles A1 taseme (kõige algelisem - toim.) oskust. Samuti on sageli registreerunud inimesed ka ise kursustest perekondlikel või tööga seotud põhjustest pidanud ära ütlema. Samuti ei tule mõned näiteks lõpuks testimisele kohale.

Keeletaseme määramise probleem

Kursuste algusega selgus ka veel üks probleem. Nimelt ei osanud kursusel soovijad algselt adekvaatselt enda keeletaset määrata. Asi nimelt selles, et keeletaseme oskuse pidi inimene ise MISA kodulehel kirja panema, kuid seal oli algselt liialt vähe kategooriaid.

Nüüd on need kategooriad lisatud, kuid esimestel kursustel oli näha, et 16-liikmelisest grupis (16 liiget on sisuliselt iga grupi suurus) vähemalt kolme inimese keeleoskus ei osutunud märgitu tasemele. Siis pidid korraldajad tegema muudatusi ning õigete tasemetega inimesed õigetesse gruppidesse sättima.

Hetkel on teada, et septembrist-märtsini on MISA eesti keele kursuse lõpetanud 368 inimest ning praegu on kursustel osalemas natuke üle 1700 inimese (ligi 1100 Tallinnas, 250 Narvas ning 128 inimest Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Ahtmes). Üle 400 inimese alustab kursustega aga aprillis ja need kestavad augustini.

Lisaks plaani MISA veel lisada esimesel poolaastal veel 2000 lisakohta.

Aastate jooksul on MISA kaudu pakutavad eesti keele õppe võimalused kasvanud. Perioodil 2011 - 2014 on MISA vahendusel keele õppimiseks eraldatud kokku ligi 4 miljoni eurot. Perioodil 2014 - 2020 rahastatakse eesti keele õpet ESF projektist „Eesti ühiskonnas lõimumist toetavad tegevused“.

Head lugejad, kui teie seas on neid, kes samuti MISA eesti keele kursustele ennast kirja panid, kuid kutset pole veel saanud, siis rääkige meile oma lugu. Ootame kirju aadressile natalja.sumeiko@delfi.ee (peamiselt vene keelt kõnelevad inimesed) või rahvahaal@delfi.ee