2013. aasta kohalike valimiste järel sõlmis Keskerakond Laatsi sõnul sotsidega kokkuleppe, mille kohaselt tehakse koostööd nendes halduskogudes, kus kahe peale enamushääled kokku tulevad. "Koalitsiooniks on seda palju nimetada, kuid kokkuleppeks küll. Seni mõistlikult kulgenud halduskogude töösse otsustas aga sotside Tallinna juht Vakra kiilu lüüa — tõenäoliselt seetõttu, et ega ta millegagi viimasel ajal silma paistnud pole," kommenteeris Laats.

Sotside tööstiilist annab tema sõnul ilmeka näite see, mis toimus Kristiine halduskogus pärast sotsiaaldemokraadi esimeheks valimist. Nimelt oli Velmani umbusaldamiseks vaja sõlmida kokkulepe IRL-ga, vastu pakuti neile halduskogu aseesimehe kohta. Kui aga aseesimehe valimise tulemusi loeti, selgus et sotsid on juba jõudnud ka oma uut kokkulepet reeta ning nende hääled ei pidanud. IRL-i liige Tarmo Kruusimäe sai sama palju hääli kui Keskerakonna kandidaat, mistõttu jäi ta aseesimeheks valimata.

"Loomulikult teeb IRL antud juhtumist ise oma järeldused, kuid selge on see, et nad said valusalt vastu näppe. Iroonilisemaks muudab olukorra see, et kokkuleppe sõlmiti pealinna mõistes kõrgel tasandil, IRLi Tallinna piirkonna juhi Siim Kiisleri ning sotside Tallinna piirkonna juhi Vakra vahel. Võib olla on põhjuseks sotside vähene distsipliin, Vakra puuduv autoriteet või hoopiski see, et südametunnistusega ja linna arengust hoolivad sotsiaaldemokraadid ei taha Vakra poliittehnoloogilise trikitamisega kaasa minna," lisas Laats.

Ta pidas üsna tõenäoliseks, et selle Kristiine linnaosas toimunud kokkuleppe rikkumise inerts jõuab ka mujale, kus sotsid kellegagi koostööd tahavad teha. "Keskerakonnaga kokku lepitu reedeti, IRL-ga ei jõudnud koostöö veel alatagi, kui juba nurjus. Selline käitumine ei kahjusta Eesti poliitikas mitte ainult Rainer Vakra usaldusväärsust, vaid kogu Sotsiaaldemokraatliku erakonna usaldusväärsust," leidis Laats.