Pealinnas Brasílias kasutas märulipolitsei pipragaasi enam kui 5000 meeleavaldaja vastu, kes täitsid tänavad presidendipalee ja kongressihoone juures. Nõuti Rousseffi tagasiastumist ja Lula vahistamist, vahendab Reuters.

Tuhanded meeleavaldajad täitsid ka Brasiilia suurima linna São Paulo peatänava Avenida Paulista.

Opositsioonierakonnad mõistsid eelmisel nädalal rahapesu- ja pettusesüüdistuse saanud Lula personaliülemaks nimetamise hukka kui meeleheitliku katse saada kongressi toetus Rousseffi tagandamisprotseduuri vastu, mis peaks algama neljapäeval.

Aastatel 2003-2010 presidendiametis olnud 70-aastane Lula on endiselt üks Brasiilia mõjukamaid poliitikuid.

Korruptsioonijuurdlus on aga nõrgestanud ka tema kaalu kongressis ning on üha enam märke selle kohta, et Rousseffi peamine koalitsioonipartner valmistub valitsusest lahkuma.

Lula ametissenimetamise kohta kiire teate avaldamine kolmapäeval valitsuse ametliku ajalehe Diário Oficial da União eriväljaandes andis talle puutumatuse kõigi kohtute ees, välja arvatud ülemkohus, mis tekitab viivituse igasugustesse katsetesse tema üle kohut mõista.

Suurt korruptsioonijuurdlust kontrolliv föderaalkohtunik Sérgio Moro ütles kolmapäeval, et lindistatud telefonikõnede järgi kaalusid Lula ja Rousseff prokuratuuri ja kohtute mõjutamist endise presidendi kasuks. Siiski ei ole tõendeid, et nad oleksid seda ka tegelikult teinud.

Lula advokaat Cristiano Zanin Martins ütles, et otsus telefonikõnede lindistused avaldada oli meelevaldne ja selle eesmärk oli kutsuda esile meeleavaldused.

Investorites tekitas Lula ametissenimetamine hirmu, et ta võib sundida Rousseffi loobuma kasinusmeetmetest, mille eesmärk on vähendada eelarvepuudujääki, mis kasvas eelmisel aastal kümne protsendini SKT-st. Lula on kutsunud avalikult üles suurematele avaliku sektori kulutustele, et Brasiilia majanduslangusest välja tuua.