Läti julgeolekupolitsei ja teised eriteenistused olid eriliselt valvel, kuigi enne üritust teatati, et provokatsioonide ja kokkupõrgete tõenäosus ei ole sel aastal suurem kui varasematel, vahendab Läti Delfi.

Lätti oli selleks tähtsaks päevaks saabunud ka Vene telekanalite RT (Russia Today) ja Zvezda ajakirjanik Graham Phillips, kes on saanud tuntuks oma töö tõttu Ida-Ukrainas. Ise on ta öelnud, et on pühendanud viimased kaks aastat oma elust objektiivse informatsiooni edastamisele Donbassi sündmuste kohta

Phillips üritas kohe kolonni etteotsa asuda, kuid turvamehed tõrjusid ta kõrvale. "Ärge puutuge mind, ma ei saa midagi aru," karjus Phillips.

Kui jõuti vabadussamba juurde ja hakati sinna lilli asetama, rikkus Phillips vaikuse hüüetega: "Miks te ülistate fašismi?" Phillips üritas pidevalt vene keeles sama küsimusega rongkäigust osavõtjate poole pöörduda, kuid enamikul juhtudel teda ignoreeriti ja nimetati provokaatoriks.

Ühel hetkel sattus Phillips tulisesse vaidlusse Eestist kohale sõitnud riigikogu liikme Jaak Madisoniga (EKRE) pärast mida pidas politsei Phillipsi kinni ja ta viidi bussiga minema. Kogunenud inimesed tervitasid seda aplausiga. Politsei ütles Phillipsile endale põhjenduseks, et ta provotseerib inimesi.

"Ja ma ütlen seda – enamik Läti ajakirjanikke ei ole minu kolleegid! Nad on lihtsalt propagandistid. Debiilikud. Ma paljastan nende sita!" teatas Phillips vene keeles Twitteris.

И я скажу это - большинство латвийских журналистов не мои коллеги! Они являются просто пропагандистами. Дебилы. Я буду разоблачать их говно!— Graham W Phillips (@GrahamWP_UK) March 15, 2016

Madison: tegemist oli provokaatoriga

Jaak Madisoni sõnul oli tegemist pesuehtsa provokaatoriga, kelle kohta ka Läti meediast on väga palju infot läbi käinud. "Oli hoiatatud, et on inimene, kes tuleb ajakirjaniku sildi all. Ta tuli provokatiivsete küsimustega meie noortekogu liikmete juurde ja ma astusin vahele, sest selliste küsimustega ei ole mõtet siia tulla, kui te ei tea tausta ja tulete valele üritusele sellel juhul," ütles Madison Delfile.

"Loomulikult inimene läks väga agressiivseks. Nagu te ka Läti Delfi videost näete, siis vastuseid on võimatu anda sellisele inimesele, kes ei kuula lausest isegi kolme sõna ära ja läheb ikka oma agressiivse küsimuse peale," selgitas Madison.

Madisoni hinnangul tegi Läti politsei head tööd ja viis Phillipsi koos oma kaaskonnaga ära.

EKRE poliitiku sõnul kaasneb erinevate ürituste seas kõige suurem provokatsioonide oht alati leegionäride marsiga, mis algab pärast jumalateenistust. "Õnneks Lätis on nad pannud protestijad, kes protestivad millegi vastu, eraldi aegadele, millal nad meelt avaldavad. Täna ka kuskil nurga taga oli näha, et seal umbes 100 inimest plakatitega avaldasid meelt. Siis on provokatsioonide oht kõige suurem, kus meedia sildi all ja oma pressivestidega pressivad sisse ka mõned mitteoodatud inimesed, kes teenivad mõne võõrriigi agentuuride huve," vihjas Madison Venemaa propagandakanalitele.

Üldine õhustik oli Madisoni hinnangul rahulik. "Ma olen siin kolm aastat käinud ja kogu aeg on politsei olemas ja julgeolek on väga hästi tagatud. Valmistun kõige halvemaks, aga tänu sellele on läinud suhteliselt rahulikult ja väga sõbralikus meeleolus."