Saue linnavalitsuse ees protesteerib Saue linna, valla ning Nissi ja Kernu valla ühinemise vastu linnavolikogu aseesimees Matti Nappus. Autole on lisatud kiri: "ÄRGE SÜÜA TOOGE! SIIN NÄLGIB ÜHINEMISE VASTU! NAPPUS".

Matti Nappus kavatseb võtta palgata puhkust ja streikida selle kuu lõpuni. "Mul on plaanis siin seista, kui tervis lubab, 31. märtsini. 31. märtsil kell 17.00 otsustab volikogu, kas võtab aluseks hääletustulemused või volikogu liikmete oma arvamuse," ütles Saue linnavolikogu asesimehe ning sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimehe ametit pidav Nappus Delfile.

73% Saue linna elanikest ei toetanud Kernu valla, Nissi valla, Saue linna ja Saue valla ühinemist ühiseks omavalitsusüksuseks.

"Protesteerin Saue linna suurvallaga ühinemise vastu, kuna me saime sedelhääletusega 82 protsenti ühinemise vastu ja internetihääletusega kokku tuli 73 protsenti häältest ühinemise vastu," rääkis Nappus.

Nappuse sõnul avaldatakse talle umbusaldust, kuna ta julges organiseerida rahva kokkutoomise hääletusele.

Volikogus kaldub vaekauss ühinemise toetamise poole häältega kümme poolt ja seitse vastu. "Praegu on meil kindlalt seitse volikogu liiget ühinemise vastu. Meil oli neid enne üheksa, aga osa on meid reetnud, kuigi meie valimisliidu nimekiri on Kindlad Tegijad, aga nad sellegipoolest reetsid ja on läinud üle teisele poole," sõnas Nappus.

Volikogu aseesimehe sõnul võib mängida rolli see, et tuleb uus linnapea ning meer saab preemiaks aastapalga. "30 000 eurot loteriiga võita ei ole paha, aga mis inimestest saab, kuidas koolid jäävad... Saue linnast jääb järele, nagu öeldakse, kultuurimaja või seltsimaja, aga praegu on meil siin ikkagi ilus tubli linnavalitsus ja linnavalitsuse töötajad," leidis ta.

Kui tervis üleb ütles - meil on siin kiirabi lähedal -, siis telefoniga kutsun kiirabi, kui paha hakkab, aga siiani püüan vastu pidada.
Matti Nappus

Nappuse autoaknale on kleebitud umbusaldust avaldanud volikogu liikmete ja asendusliikmete nimekiri, kes tahavad Nappuse hinnangul talle ja tema valijatele lõpu peale teha. "Te olge vait, meie vaitseme, meie otsustame," ilmestas Nappus umbusaldajate suhtumist.

"Kui tervis üleb ütles - meil on siin kiirabi lähedal -, siis telefoniga kutsun kiirabi, kui paha hakkab, aga siiani püüan vastu pidada. Vesi on mul olemas, süüa ma ei võta. Ja olen siin, auto on soe, paak on kütust täis, nii et kui külmaks läheb, panen tööle. Kõik," kirjeldas Nappus enda streigiplaani.

Ta plaanib linnavalitsuse eest lahkuda vaid öösiti. "Päris öösel olen ma harjunud pesema, duši all käima, nii et päris öösel - mul on küll magamisriided ja kõik kaasas -, käin ma kodus ning laadin mobiiltelefoni ja arvutit. Selleks ma lähen koju, aga ma ei söö," kinnitas Nappus.

Saue linnale jääks suurvallas 7 volinikukohta 27-st.

Nappus meenutab 25. veebruaril avaldatud lendlehes võitlust Saue iseseisvuse eest ning kuidas ta 1993. aastal kitsa ringi poliitikutega võttis vastu otsuse Saue alev linnaks kuulutada.

Volikogu aseesimees arvab, et ruumikitsikuses vaevleva Sauega ühinevad tulevikus Saue valda kuuluvad Vanamõisa ja Aila küla ning Saku valda kuuluva Saue küla [endise nimega Kanama - toim] ümbruse elanikud. "Arvata võib, et linnaelanike arv suureneb 10 000-ni," oli ta kindel.

Nappus toob välja ka selle, et 1990. aastal olid Nissi ja Kernu üks vald, kuid moodustasid erimeelsuste tõttu kaks erinevat omavalitsust. "Ja nüüd moodustame 21 000 elanikuga valla. Saame kõigis küsimustes kiire lahenduse... Lubage naerda!"

Ta rõhutab, et Saue linna tahetakse olematuks muuta, ja märgib, et praegu on Saue linnal volikogus 17 liiget 6000 elaniku kohta, kuid suurvallas oleks 21 000 elaniku kohta 27 liiget, millest Saue linnale jääks 7 volinikukohta.

Lääne-Harju valla ühinemisläbirääkimised algasid 2014. aasta aprillis Saue valla algatusel. Kõigi läbirääkimistes osalevate omavalitsuste ühinemise korral moodustuks 2017. aasta kohalike valimiste järgselt ligi 21 000 elanikuga Eesti kõige rahvarohkeim vald.