Sellel sammul on tõenäoliselt doominoefekt, sest Serbia on teatanud, et järgib Ljubljana ja Zagrebi eeskuju ning sama peaks tegema ka Makedoonia, vahendab AFP.

Sloveenia siseministeerium teatas teisipäeva õhtul, et alates keskööst pääsevad läbi vaid need välismaalased, kes täidavad riiki sisenemiseks vajalikud nõuded, need, kes soovivad varjupaika taotleda ning humanitaarkaalutlustel ja vastavalt Schengeni ala reeglitele juhtumipõhiselt valitud migrandid.

Horvaatia, mis on küll Euroopa Liidu, aga mitte Schengeni ala liige, teatas, et järgib Sloveenia eeskuju ega luba enam enamikku migrantidest pärast keskööd läbi oma territooriumi.

„Euroopa on nähtavasti otsustanud alustada rändekriisi lahendamises uut faasi. Otsustati, et Schengeni tsooni piiridel kehtestatakse Schengeni reeglid,“ ütles Horvaatia siseminister Vlaho Orepić.

Serbia teatas, et järgides Sloveenia eeskuju joondub ta kõigis meetmetes Euroopa Liidu järgi ja kehtestab samad piirangud oma piiridel Makedoonia ja Bulgaariaga.

Makedoonia andis teada, et lubab riiki siseneda vaid nii paljudel migrantidel, kui lubatakse minna läbi Serbia ja edasi Kesk-Euroopasse.