Teisipäeva varastel tundidel toimunud pressikonverentsil pärast pikka tippkohtumist Brüsselis teatas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker põhimõttelisest kokkuleppest, mille kohta loodetakse, et see lahendab Euroopa rändekriisi, vahendab Deutsche Welle.

Junckeri sõnul võtab Türgi tagasi kõik ebaseaduslikud sisserändajad, kes saabuvad Kreekasse, sealhulgas süürlased. Iga tagasi võetud süürlase kohta asustatakse aga üks otse Türgist Euroopa Liitu.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu rabas oma läbirääkimistepartnerid Euroopa Liidust esmaspäeval kolme miljardi euro suuruse abiraha küsimisega ja viisavabaduse kiirema kehtestamise nõudmisega. Samuti oli päevakorras Türgi Euroopa Liiduga liitumise läbirääkimiste taaskäivitamine.

Pärast seda, kui Euroopa Liidu juhid „tervitasid soojalt“ Türgi ettepanekuid, ütles Euroopa ülemkogu president Donald Tusk, et nüüd asutakse tööle lõpliku kokkuleppe õiguslike detailide kallal. Kokkulepe loodetakse sõlmida 17.-18. märtsil toimuval kohtumisel.

„Me kõik oleme teadlikud, et tegelikult on meil nüüd läbimurre,“ ütles Tusk.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel avaldas kokkuleppele ettevaatlikult toetust, öeldes: „See on läbimurre, kui see muutub reaalsuseks.“