"See on tohutu humanitaarkriis. Ma palusin valitsusel piirkonnas eriolukorra välja kuulutada," sõnas kuberner Apostolos Tzitzikostas, kes külastas Idomeni piiripunkti sel nädalal. "See ei saa enam niiviisi jätkuda."

Kreekasse on kogunenud juba enam kui 45 000 põgenikku. Ainuüksi eilse päeva jooksul saabus üle 1000 põgeniku.

Balkani riigid ei soovi enam lubada massilist põgenikevoolu läbi oma riikide, kuna Austria kehtestas riiki lubatavate varjupaigataotlejate jaoks päevase ülempiiri. "Juba [sel] kuul jääb Kreekasse lõksu hinnanguliselt 50 000 kuni 70 000 põgenikku," hoiatas Kreeka migratsiooniminister Ioannis Mouzalas eelmisel nädalal.

Makedoonia tugevdas kontrolli oma piiril ülemöödunud nädalal, kui keeldus riiki lubamast Afganistanist pärit põgenikke ning hakkas nõudma kehtivat isikutunnistust süürlastelt ja iraaklastelt, vahendab AFP.

Sloveenia, Horvaatia ja Serbia ei luba enam päevas sisse üle 580 inimese, mistõttu otsustas sarnaselt talitada ka Makedoonia.

Karmima piirikontrolli Balkanil põhjustas Austria samm, millega määrati riiki lubatavate asüülitaotlejate päevaseks ülempiiriks 80 inimest ning läbi Austria lubatavate põgenike päevaseks ülempiiriks 3200 inimest.

Austria otsus on põhjustanud diplomaatilise tüli Viini ja Ateena vahel, mis päädis möödunud nädalal sellega, et Kreeka ei nõustunud vastu võtma Austria siseministrit ning kutsus Viinist tagasi oma suursaadiku.