Osa meeleavaldajatest varjus ajalehetoimetusse, kui politsei asus sissepääsu blokeerivat rahvast vahetult enne südaööd pisargaasi ja veekahurite abil laiali ajama, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Võimudel õnnestus viimaks siiski hoonesse pääseda ja Zamani peatoimetaja Sevgi Akarcesmeni jõuda. Viimase sõnul üritas politsei teada hoonest minema toimetada ja kasutas selleks ka jõudu. „Politseinik krabas mult ülekande ajal telefoni jõuga käest. Uskumatu!“ kirjeldas naine Twitteri vahendusel. „See on üle mõistuse! Niivõrd kurb päev Türgi jaoks.“

Ajaleht kinnitas, et politsei tormas korrusele, kus töötas juhtkond, kamandas mitu toimetajat oma kabinetidest välja ega lubanud neil enam tööpaigale naasta. Politsei üritas ajakirjanikelt ka telefone konfiskeerida, väideti sotsiaalmeedia lehekülgedel.

Opositsiooniline Zaman on Türgi suurima tiraažiga ajaleht, mida loeb iga päev enam kui miljon inimest. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistab ajalehte aga katsetes kukutada tema režiim.

Istanbuli kriminaalkohus otsustas anda võimudele reedel loa asuda ajalehte de facto tsenseerima seoses süüdistusega, et viimane saab korraldusi „Kurdistani Töölisparteiga (PKK) koostööd tegevalt terroriorganisatsioonilt Fethullah Güleni Liikumine (FGM), mis soovib kukutada Erdoğani valitsust“.

Kohus otsustas kõrvaldada töölt ajalehe peatoimetaja ja veel mitu ajakirjanikku ning asendada meediagrupi juhtkonna kohtu määratava kolmeliikmelise koguga. Zamani toimetus nimetas seda oma ingliskeelse portaali vahendusel ajakirjandusvabaduse „tumedaimaks ja süngeimaks päevaks“.

Valge Maja aga nimetas eile õhtul Türgis toimunut „järjekordseks murettekitavaks sammuks, mille Türgi valitsus on läbi õiguskaitseorganite astunud meediaväljaannete ja teiste Ankara suhtes kriitiliste kanalite vastu“.