"Kommentaariumis teatab üks lugeja, et ilma päikesepaisteta annab paneel 0 vatti. Tegelikult see nii ei ole – endal katsetatud. Kui päikesega annab paneel 220-250 W, siis pilvevarjus langeb võimsus 20-30 peale, aga kui sul on näiteks üheksa paneeli, siis saab päikesega 2 kW ja varjus 200-250 W. Selle 250 vatiga hoian mina töös külmiku, teleka, ruuteri ja laptopi. Kui aga päike särab, siis toidan ära ka veeboileri, mis annab järgmise hommikuni tulikuuma vett," räägib teine.

"Päikesepaneelid ja akupank on taganud mulle 10 aastat valgustuse pimedal ajal, töötava teleka, raadio, kodumasinad ja tööriistad. Ilma päikeseenergiata oleksin kõigest sellest ilma, valgus oleks tulnud ainult küünaldest ja petrooleumilambist ning muu töö oleks rajanenud musklirammul," tunnistab kolmas.

"Minu päikesepaneelide toodang oli oktoobrist tänaseni natuke alla 1500 kWh, kogu eelmine aasta kokku aga 10 000 kWh," teatab neljas.

"Arvutuste kohaselt tasub minu 3 kW päikesejaam ära umbes 10 aastaga. Arvestatud on ka inflatsiooni," väidab viies.

"Minu arvestuse järgi tasub kiiremini ära vähemalt 11 kW jaam. Sellise saab kätte 9500 euroga ja mitte hiinaka. Aastane tootlus on ligi 10 000 kWh. Saab ka nii, et maal talus on jaam püsti ja toodab, aga tarbid linnas. Tasuvam on muidugi kohapeal tarbida," seletab kuues.

"Ütleme nii, et kui panna väikesed paneelid, on see rohkem nagu huvialaga tegelemine, mille tootlus pole võrreldes investeeringuga märkimisväärne, aga huvitav on ju mässata. Samas, terve maja katuse katmine päikesepaneelidega annab juba märkimisväärse tulemuse, aga on kallis. Viimasega on üks nipp: õigesti asju ajades ja Eesti bürokraatiast läbi trügides on võimalik saada euroliidu taastuvenergia arengufondist toetust taastuvenergia taristu soetamiseks. See ulatub kuni 2/3 soetatu maksumusest ja sellisel juhul tasub omafinantseering end juba mõne aastaga ära," teab seitsmes rääkida.

"Olen lihtne lukksepp ja mul on palgast ostetud 10 kW Saksa paneelid, mille eest maksin kaks aastat tagasi 15 000 eurot. Pole selle tõttu elus millestki ilma jäänud – täna poleks mul seda raha enam niikuinii – kasvõi maha joodud. Novembri lõpuni raha kogunes. Detsembri, jaanuari, veebruari ja võimalik et ka märtsi eest tuleb juurde maksta. Jaanuaris maksis ülejäänud võrku müüdud elekter kokku 50 senti. Eelmise aasta taastuvenergia toetuse eest ostsin äsja 330-eurose Philipsi kohvimasina," kirjutab kaheksas.

"Olen asjaga tegelenud ca 10 aastat. Algul pisem katseprojekt 12-voldisel pingel, nüüd on aga võimsust terve majapidamise jaoks. Lisasin ka pisikese tuuleka, mis aitab öösel ja pilvise ilmaga akupanka elus hoida. Paar aastat olen mõõtnud omatoodetud kasutatava voolu hulka. Tulemus on ümmarguselt kolmandik aasta kulust. Laiendamiseks on alati võimalus. Suurim pluss on rahulolu tegelemisest meeldiva hobiga – annab uusi teadmisi ja laiendab silmaringi. Kogu katust pole suutnud paneelidega katta, mulle piisab enda tarbeks 2 kW. Jõudu teistelegi tegelejatele!" soovib üheksas.