Digitaalse majanduskeskkonna toimimise alus on universaalse kasutusega ja soovitavalt kohustuslik, tugeva krüptograafiaga ID kaart, ütles Eesti riigipea.

Tema sõnul saaksid Eesti ja Läti seljad kokku panna, et ühiselt seista ID-kaardi kui turvalise digituvastusvahendi laiaulatusliku rakendamise eest.

Kuna tehnoloogiline keskkond meie ümber on kiirelt muutuv, siis selle asemel, et üksteisest 300 kilomeetri kaugusel tegelevad spetsialistid täpselt samade igapäevaste probleemide lahendamisega, võiks ID-kaardi infrastruktuuri arendamine käia Eesti-Läti tihedas koostöös, olla koosvõimeline ning seeläbi eeskujuks kogu Euroopale.

Eesti kogemus on näidanud, et sujuv elektrooniline andmevahetus riigi, erasektori ja kodanike vahel on võimaldanud Eestil tõusta avalike e-teenuste edetabeleis Euroopa tippu. Eesti õhutab ka Lätit kaaluma meie x-tee laadset lahendust. Andmete liikumine eri organisatsioonide vahel turvalise platvormi vahendusel võimaldab riigil olla näoga kodaniku ja ettevõtja suunas ning vältida samade andmete korduvat kogumist. Tehnoloogia kasutuselevõtt aitab bürokraatiat vähendada ja suurendada riigiaparaadi läbipaistvust. See kõik oleks osa andmete liikuvusest kui EL viiendast vabadusest, rõhutas president Ilves.