Siin on nende läkitus täismahus.

In memoriam

Sügava kurbusega kuulsime uudist, et pärast rasket haigust lahkus elust väljapaistev Eesti dirigent ja muusikapedagoog Eri Klas.

Maestro isiku mõju ulatus üle maailma. Ta töötas enam kui saja sümfooniaorkestriga 40-st maailma riigist ja tema juhatusel on esitatud üle 50 ooperi. Ta oli tõeline kõige kõrgema proovi kultuurisaadik. Nii Eesti kui ka Venemaa muusikaellu jättis ta ereda ja sügava jälje. Peaaegu 20 aastat, 1975–1994. aastani oli Eri Klas Eesti rahvusooperi ja -balleti peadirigent ja kunstiline juht. Ta stažeeris Leningradi konservatooriumis, pärast seda Suures teatris, millega tegi hiljem üle kümne aasta koostööd. Viis aastat oli Klas Moskva Uue ooperiteatri peadirigent. 1986. aastal pälvis maestro Nõukogude liidu rahvakunstniku nimetuse. Samuti leidis ta alati aega õpetamiseks, noorte muusikutega töötamiseks ja noorteorkestrite juhatamiseks.

Kui Tallinna ühiskonnategelased, ettevõtjad ja Nõukogude aja dissidendid otsustasid 2011. aastal põlistada Venemaa esimese presidendi mälestuse, kes tegi palju Eesti taasiseseisvumise heaks, siis Eri Klas oli üks selle idee aktiivsetest toetajatest, kuigi ametlikult algatajate hulka ei kuulunud. Täna on Boriss Jeltsini bareljeef juba peaaegu kolm aastat vana ja saanud Toompea orgaaniliseks osaks.

President Boriss Jeltsini keskuse juhtkond avaldab Eri Klasi sugulastele ja lähedastele kaastunnet.