Politsei kontrollis kolme päeva jooksul enam kui 200 sõidukit, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Seiko Kuik.

Põhja prefektuuri liiklusjärelvalvekeskuse juhi Hannes Kullamäe sõnul teeb avanenud vaatepilt murelikuks, sest sisuliselt iga teise kontrollitud sõiduki või selle juhiga oli probleeme. "Kuna busside osalusel on viimasel ajal toimunud mitu rasket liiklusõnnetust ja neis on vigastada saanud kümned inimesed, viisime läbi tavalisest põhjalikuma kontrolli, mille peamine eesmärk oli vaadata üle busside ja veoautode tehniline seisukord ning kontrollida, kas juhid peavad kinni töö- ja puhkeajast. Samuti vaadati, kas reisijad on turvavööde olemasolul need ka kinnitanud. Politseinike sõnul kasutasid enamus reisijatest turvavööd ning suur osa neist teadis, et turvavöö kinnitamine on kohustuslik," ütles Kullamäe.

Raskeveokite kontrollimisel avastati 71 rikkumist ehk peaaegu igal teisel peatatud veoautol oli mõni puudus või selle juht rikkus seadust. Iga kümnes kontrollitav veoauto oli ülekaalus ning 29 juhti rikkus töö- ja puhkeaja tingimusi. Politseinikud tabasid ka kaks joobes juhti.

"Kontrollimisel selgus, et märkimisväärne osa sõidukitest ei vasta tehnonõutele. Kokku saatsime erakorralisele ülevaatusele 27 raskeveokit, neli ühissõidukit, kolm sõiduautot ja ühe traktori," märkis Kullamäe.

Üle vaadati ka 24 ühissõidukit, millest 17 olid taksod. Nende kontrollimisel ei avastatud turvavarustuse mittekasutamise juhtumeid, kuid neli juhti ei pidanud kinni töö- ja puhkeaja nõuetest.

Operatsiooni oli kaasatud seitse Läti politseinikku. "Meie soov on, et Baltimaades oleks sõidukite kontrollimise protseduur ühetaoline ja ühtlustatud. Ida- ja Lääne-Virumaal läbi viidud reid andis Eesti ja Läti politseinikel võimaluse lihvida omavahelist koostööd ning jagada kogemusi, kuidas sõidukeid efektiivsemalt kontrollida," kirjeldas Kullamäe kahe riigi korrakaitsjate ühisoperatsiooni vajalikkust.

Kontrollid toimusid Narva Bussijaamas, Tallinn-Narva maanteel, Kundas, Rakveres ja Iisakus.