Neljapäeval tekitas pahameelt Austria teade vastuvõetavate sisserändajate arvule ülempiiri kehtestamise kohta, vahendab Reuters.

„Rahvuslikud soolod ei ole soovitavad,“ teatas selle peale Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

Teised Euroopa Liidu ametnikud ütlesid, et Viini otsus on võrdväärne ülejäänud Euroopale keskmise sõrme näitamisega ning on kasulik Austria kõmulehtedele.

Austria kantsler Werner Faymann kinnitas, et ei kuulnud tippkohtumise õhtusöögil mingit kriitikat. „Oli palju mõistmist,“ ütles Faymann.

Saksamaa, kes võttis eelmisel aastal vastu üle miljoni pagulase, on aga juhtinud jõupingutusi, et lubada Türgile raha ja Euroopa Liiduga liitumise läbirääkimiste taasalustamist, et Ankara seaks rohkem takistusi Türgi kaudu Euroopasse suunduvale põgenikevoolule.

„Minu jaoks oli täna tähtis avaldus see, et me ei ole mitte ainult taas kinnitanud Euroopa Liidu-Türgi tegevusplaani, vaid me oleme öelnud, et see on meie prioriteet,“ lausus Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Paljud kahtlevad aga selle plaani töötamises ning soovivad hoopis piirikontrolli tugevdamist rändeteedel, mis võib aga viia selleni, et tuhanded inimesed jäävad pidama Kreekasse, mis tekitaks niigi majandusraskustes riigis humanitaarkriisi.

„Merkel on selles asjas täiesti isoleeritud, ta kaotab poliitilist kapitali. Kõik teised muutuvad iga nädalaga üha kannatamatumaks. Niisiis juhtub see nii või teisiti, kuigi see tähendaks Kreeka külma kätte jätmist,“ ütles üks diplomaat.

Euroopa Liit peaks sel juhul andma Kreekale humanitaarabi, mis võib olla juba tippkohtumise otsuste ettepanekutes sees.

Üks Euroopa Liidu ametnik hoiatas ka, et riigid võivad piirikontrolli veelgi karmistada enne, kui riigi- ja valitsusjuhid märtsi keskel uuesti kohtuvad.

Neli skeptilist idapoolset liikmesriiki, Poola, Ungari, Slovakkia ja Tšehhi on pakkunud plaani B, mis tähendaks Kreeka taraga ümbritsemist, et pagulased ei saaks läbi Makedoonia ja Bulgaaria teistesse Euroopa Liidu riikidesse liikuda. Seda plaani Brüsselis aga väga hästi vastu ei võetud.

Euroopa ülemkogu president Donald Tusk ütles pressikonverentsil: „Me peame vältima võitlust plaanide A, B ja C vahel. Sellel pole mingit mõtet, sest see tekitab vastuolusid Euroopa Liidu sees.“