Linn teatas nelja aasta eest, et Koidula 23 asuv hoone ehitatakse ümber lasteaiaks ja avatakse 2014. aastal. Töödega pole seni algust tehtud ja praegu on 1,1-hektariline kinnistu võsastunud ja seal asuv hoone laguneb. Plaani pole aga maha maetud. „Kava kohaselt peaks aadressil L. Koidula 23 asuva hoone rekonstrueerimisega alustatama tänavu aprillis-mais, tööd lõpeksid järgmise aasta augustis,” rääkis Delfile haridusameti kommunikatsiooni peaspetsialist Leini Jürisaar.

Linna plaan on majja rajada kuue rühmaga lasteaed ligikaudu 120 lapsele. Kuuest rühmast neli hakkavad olema mõisahoones, ülejäänud kaks galeriiga ühendatud juurdeehituses. Juurdeehituses hakkab asuma ka köök. „Kui palju tuleb konkreetselt sõime- või aiarühmasid, ei oska veel öelda, kuid kõik sõimelapsed saavad edasi liikuda sama lasteaia aiarühmadesse,” lausus Jürisaar.

Lasteaia rajamiseks mõisahoone renoveeritakse ning restaureeritakse selle väärtuslikud detailid ja konstruktsioonid. „Kogu lasteaiahoone varustatakse moodsate tehnosüsteemidega, majja tuleb gaasiküte. Maja üldpind saab olema umbes 2160 ruutmeetrit,” tutvustas Jürisaar.

Tulevase lasteaia fassaad hakkab projekti järgi välja nägema selline:

Lasteaia territoorium piiratakse ligikaudu kahe kolmandiku ulatuses metallist aiaga, kuid hooneesine jääb läbikäidavaks ja säilib ka läbipääs Roosiaeda. „Territoorium korrastatakse, võsa ja haiged puud raiutakse maha ning paigaldatakse välisvalgustus. Õuealale rajatakse mänguväljakud ja -vahendid ning paviljonid, iga rühm saab oma liivakasti, kiiged, liumäed ja ronilad,” lisas Jürisaar.

Kas hoonesse kolib ka mõni lasteaed oma vanast majast, näiteks praegu Vilmsi tänaval üsna amortiseerunud hoones tegutsev 22. lasteaed, ei osanud Jürisaar öelda. Tema sõnul pole seda ühegi lasteaia kohta otsustatud. Samuti pole uuele lasteaiale veel nime valitud ja sinna ei saa last ka järjekorda panna. „Tallinnas praegu kehtiva korra kohaselt komplekteeritakse uued lasteaiad üldjärjekorra alusel,” täpsustas ta.

„Üldjärjekord moodustub üle linna kõikide lasteaedade järjekordades olevatest lastest. Senise praktika kohaselt on uue lasteaia direktor teinud üldjärjekorra alusel personaalsed pakkumised. Kui vanem kohta vastu ei võta, pakutakse seda järgmistele,” lisas Jürisaar.

Mõisahoone lasteaiaks rekonstrueerimise projekti maksumuseks on planeeritud 2,5 miljonit eurot, millest 2,1 miljonit taotletakse Euroopa regionaalarengufondist (ERF). Linna kanda jääks toetuse saamisel 375 000 eurot. Möödunud nädalal kinnitas linnavalitsus Tallinna linnapiirkonna jätkusuutliku arengu strateegia tegevuskava, millele järgneb taotluste voor. Taotlus esitatakse eelduste järgi aprillis.

Hoone ehitati 18. sajandi lõpus suvemõisaks, seda ümbritses park koos tiigi ja purskkaevudega. Hoone esindab hilisbaroki/varaklassitsismi ajajärgu näidet. 19. sajandi alguses asus seal paar tsaaririigi asutust, kuni tsaar Aleksander III maja 1863. aastal Püha Maarja varjupaigale kinkis. Seejärel sai hoonest varjupaik vaesunud aadlipreilidele.

Pärast Teist maailmasõda asus hoones mitu kooli, viimasena Tallinna Kadrioru põhikool, mis suleti hoone kehva olukorra tõttu 2003. aastal – kooli mööbel on hoones praegugi sees. 2004. aastast alates on hoone tühjana seisnud. 2011. aastal andis linn hoone tasuta kasutamiseks mittetulundusühingule Tallinna Vene muuseum, kelle käes aga hoone lagunemine jätkus.