"Valisime oma külaskäiguks Eesti, sest Eesti on ühtlasi nii NATO piiririik kui liikmesriik, mis oma tegevusega on eeskujuks teistele alliansi liikmetele," ütles kursuse ülem erukindral Michael Carns. Tema sõnul külastasid Ameerika Ühendriikide kõrged ohvitserid eelnevalt ka Ukrainat ja Moldovat, mis andis ameeriklastele hea ülevaate erinevate Euroopa riikide julgeolekuohtudest.

"Peab tõdema, et kuigi osaliselt on kolmel riigil sarnased mured, on iga maa nendega tegelemiseks valinud erineva tee. Selle nägemine ja mõistmine aitab tulevastel kindralitel näha globaalset olukorda ning teha oma tööd paremini," ütles kindral Carns.

Eile kohtusid kindralid presidendi Toomas Hendrik Ilvesega ja Ameerika Ühendriikide suursaadikuga Eestis James Desmond Melville´ga. Täna kohtusid USA ohvitserid peaminister Taavi Rõivase, välisminister Marina Kaljuranna, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni ja kaitseministeeriumi asekantsleri Jonatan Vsevioviga ning külastasid NATO küberkaitse koostöökeskust.

Peaminister Taavi Rõivas keskendus kohtumisel regionaalsele julgeolekuolukorrale ja kaitsepoliitilistele eesmärkidele. Rõivas rõhutas, et on oluline, et Eesti, USA ja meie liitlased keskenduks üheskoos NATO pikaajalistele plaanidele ning kujundaks usutava kaitse- ja heidutushoiaku, mis vastaks Venemaa sõjalis-poliitilistele arengutele.

17 äsja oma esimese kindrali või admirali auastme saanud USA kõrgemat ohvitseri viibivad Eestis riikliku õppeprogrammi raames, mis näeb ette tutvumist liitlasriikide julgeolekusüsteemiga, et tagada USA ühendoperatsioonide doktriini edukas ellu viimine. Õppereisi eesmärk on tutvustada kindralitele liitlasriikide nägemust julgeolekukeskkonnast ning anda ülevaade julgeolekupoliitika kujundamisest.

Ameerika Ühendriigid on Eesti tugevaim liitlane. USA korraldanud on Balti riikides suuremahulisi õppusi Saber Strike ja BALTOPS, mille raames on harjutatud koostööd liitlaste üksustega ja tehnika vastuvõttu. Sel aastal Eestis läbi viidav Saber Strike toob siia viimaste aastate suurima USA väekontingendi.

Ameerika Ühendriigid on aidanud Eestile hankida tehnikat ja relvastust, neist viimaste seas on alates eelmise aasta septembrist Eesti kaitseväe relvastuses Ameerika Ühendriikidelt hangitud tankitõrjesüsteem FGM-148 Javelin. Samuti on Ühendriigid toetanud sadade Eesti kaitseväelaste väljaõpet USA sõjalistes õppeasutustes.

Capstone’i programmi National Defense University Capstone Military Leadership Program algatas USA ühendstaap 1982. aastal. Alates aastast 1987 on kursus kõigile vastmääratud kõrgematele ohvitseridele kohustuslik ja toimub neli korda aastas. Capstone kursus külastas Eestit ka 2013. aastal.