Korrakaitsjad konfiskeerisid eelmisel nädalal Peterburi trükikojast Beresta Nowak-Jeziorański vene keelde tõlgitud artiklikogumiku „Idapoolsed mõtisklused“ kogu tiraaži. Raamatusse on koondatud Nowak-Jeziorański artiklid aastatest 1991-2003. Rahvusvahelise ühenduse Memorial Rjazani osakond teatas, et politsei uurib, kas raamat ei sisalda ekstremistlikku informatsiooni, vahendab Poola Raadio.

Nowak-Jeziorański täitis Teise maailmasõja ajal Poola vastupanuarmee Armia Krajowa eriülesandeid välismaal, informeeris lääneliitlasi olukorras Saksamaa okupeeritud Poolas, mille eest sai hüüdnime „Kuller Varssavist“. Pärast sõda sõitis Nowak-Jeziorański USA-sse. Ta oli veendunud antikommunist ja uskus, et Nõukogude Liit variseb varem või hiljem kokku ning Poola saab taas demokraatlike riikide kogukonna liikmeks.

Nowak-Jeziorański asutas raadio Vaba Euroopa poola toimetuse ning kirjutas aktiivselt Pariisis ilmunud väljaandes Kultura.

Pärast 1989. aastat agiteeris Nowak-Jeziorański aktiivselt Poola NATO-sse ja Euroopa Liitu astumise poolt. Teda peeti Poola mõjukaimaks lobistiks USA-s. 2002. aastal naasis Nowak-Jeziorański Poolasse, kus ta 2005. aastal suri.

Tänapäeval kannab Nowak-Jeziorański nime Wrocławis asuv Ida-Euroopa kolleegium, mis tegeleb kultuuri- ja teaduskoostööga Venemaa, Ukraina ja teiste Ida-Euroopa riikidega.