"Odini sõdalased meenutavad mulle omaaegset Nõmme valitsust, kes 90ndatel pidas ennast Eesti 1938. aasta põhiseadusele tuginevaks "õigeks Eesti valitsuseks". Kuigi tegelikult oli tegu koomiliste vanameestega katkise katusega majas või õlletoas Nõmmel, pakkus sellise valitsuse olemasolu justkui vastukaalu Eesti Vabariigile. Mõnigi ajaleht proovis mõnigi kord neid tõsiselt võtta. Sama on juhtumas nn Odini sõdalastega," ütles Kross Delfile.

Kross tõi välja, et esiteks on Odini sõdalased Eestis vähemalt esialgu suurel määral olemas ainult Facebookis ning uudistes peaks nad olema tituleeritud vaid kui "eksootilise nimega Facebooki grupp, kes on kogunud paar tuhat laiki".

"Kui 60 noort elujõus meest koguneb kõrtsis ja arutab, kuidas avalikku korda ja eesti inimesi "pagulaste eest kaitsta", saamata ise selle situatsiooni absurdusest aru, siis ega palju rohkem polekski justkui vaja neist rääkida," lisas Kross.

Siiski on saadiku arvates asi samas muidugi tõsisem. Taolisi liikumisi, mis seavad või proovivad seada kahtluse alla riigi jõustruktuuride võimekuse korda ja inimesi kaitsta, on tekkinud üle Euroopa.

"Mida võimetumad näivad valitsused pagulaskriisi lahendamisel, seda parem pinnas taoliseks frustreerunud tegevuseks. Enamasti on tegemist kasulike idiootidega, kel võivad olla õilsad kavatsused, aga ka kõrge testosteroon ja madalad palgad. Vene eriteenistused on neid liikumisi süstemaatiliselt manipuleerima asunud. Näiteks Odini sõdalastega üsna saranane PEGIDA, mis sai alguse endisel Ida-Saksamaal, nõuab muuhulgas EL-i sanktsioonide lõpetamist Venemaa vastu ja "rahu Putiniga", et saaks koos "islami vastu võidelda"," tõi Kross välja.

"Odini sõdalasi oleks lihtne naeruväärsetena maha kanda, kui nad ei kehastaks nii kujukalt kaitsevõime ja eneseusu murendamist enesekaitse sildi all. Olukorras, kus Venemaa alustab üht sõda teise järel ja sisuliselt ähvardab NATO-t, sageli ka Eestit reaalse otsese ohuga, olukorras,kus majanduslikud väljavaated on ebakindlad ja paljud naaberriigid kriisis, on sisemine murenemine kerge tulema," rääkis Kross.

Saadik tõi ka veel välja, et 2007. aastal, kui Moskva manipuleeris Eesti venelasi pronksmeest kaitsma, oli politsei, kaitseliit, vabatahtlikud abipolitseinikud tajutavalt rahvaga koos. Täna proovivad Odini sõdalased, kas teadlikult või mitte, ajada aga lõhet politsei, kaitseliidu, kaitseväe ja rahva vahele.

"See on rumal, ohtlik ja lühinägelik. See teenib ainult ühe välisriigi huve ja on ülioluline, et seda mõistaks ka kaitseliitlased ja kaitseväelased," arvas Kross.

Väide aga, et "suur osa kaitseliitlasi ja kaitseväelasi osalevad Odini sõdalaste liikumises" on Krossi teatel jabur, sest kaitseliidus on täna üle 12 000 liikme, lisaks kaitseb meil korda üle 5000 politseiniku ja vähemalt teist sama palju turvatöötajaid.

"Kui Odini sõdalaste Facebooki lehelt on leitud mõneteistkümne uudishimuliku kaitseliitlase laigid, ei saa sellele anda muud tähendust kui sel on. Ka kaitseliitlased on aktiivsed sotsiaalmeedias," lisas Kross.